Blog

Dakloos, en dan?

Op een donderdagavond is Marika door haar partner met geweld op straat gezet. Samen met haar kinderen van elf en zestien. Waar kan je dan als moeder terecht? Welke keuzes heb je in zo’n situatie? Hoe doorbreek je de geweldsspiraal en wie neemt het voortouw?

Op vrijdagmiddag worden we gebeld. Marika en haar kinderen hebben voor één nachtje onderdak kunnen regelen bij een vriendje van de 16-jarige zoon. Nu is ze in paniek, ze weet niet meer waar ze terecht kan. De medewerker die het telefoontje aanneemt overlegt met ons. Moeder kan meteen terecht voor een gesprek.

Samen met Marika bekijken we welke mogelijkheden er zijn voor onderdak. Ze is van Poolse afkomst, maar verblijft al vijf jaar in Nederland. Zij is alleen naar Nederland gekomen, zonder de biologische vader van de kinderen. Hier in Nederland heeft Marika nooit zelfstandige woonruimte gehad. Ze heeft altijd gewerkt én voor de kinderen gezorgd. Ze vertelt dat ze geen familie, vrienden of bekenden heeft waar ze tijdelijk terecht kan. Wel heeft ze nog wat geld achter de hand. Ze heeft duidelijk het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staat. Zij heeft ook geen weet van de voorzieningen waarvoor ze in aanmerking komt. We luisteren naar haar verhaal, dat doet haar al zichtbaar goed.

Zo begon het. Ondertussen zijn we een paar maanden verder. Marika stond open voor hulp, door onze ondersteuning en coaching lukte het Marika om steeds meer zelf initiatieven te ondernemen om de situatie van haar en haar kinderen te verbeteren. We hebben haar daarbij begeleid, volgens de principes van eigen regie en binnen 1gezin-1plan-1 regisseur. Op ons initiatief en verzoek zijn partijen aangehaakt die een onderdeel zijn van de oplossing en deze hebben zo hun steentje bijgedragen. De woningbouw heeft ervoor gezorgd dat ze al heel snel een woning kon krijgen. Het Centrum Jeugd & Gezin zet zich in voor de kinderen maar ook voor opvoedondersteuning voor moeder in deze zware periode. De voedselbank en de kledingbank dragen een steentje bij. En last but not least: het Zelfregiecentrum is bereid te helpen bij klusjes in huis.

Door support van professionele hulp en inschakelen van informele hulp is het Marika gelukt om de negatieve spiraal te doorbreken. Het huiselijk geweld is gestopt, er is weer rust, eten, financiën en onderdak. Marika woont nu zelfstandig met haar twee kinderen en heeft de relatie verbroken. Marika heeft niet langer het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ze is onderweg naar zelfstandigheid en krijgt weer regie over haar eigen bestaan. Dat is beter voor haar, de kinderen en de maatschappij. Zo hebben wij met relatieve kleine interventies het tij gekeerd. Zo zijn we sociaal miljonair.

Hafida Mazouz en Dave Pepels, Sociaal Werkers (functie maatschappelijk werk AMW-ML)                         Wegens privacy-redenen is de naam Marika gefingeerd.

Voor meer informatie over het zelfregiecentrum zie: http://weert.zelfregiecentrum.nl/ 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten