Themaoverzicht

Kwaliteit

Kwaliteit & Professionalisering

Sociaalwerkorganisaties willen een sterke positie in het nieuwe sociaal domein. Daarvoor moet de sociaal werker zichtbaar zijn, net als de kwaliteit en de meerwaarde van het sociaal werk. Voor de individuele burger, de financier én de maatschappij. Daarom herijken we de manier waarop we kwaliteit en professionalisering vormgeven. We zoeken kernelementen die écht iets zeggen over de kwaliteit. We vertellen een eigen verhaal, met oog voor de context van sociaal werk: nieuwe wetgeving, decentralisaties, bezuinigingen en marktwerking vragen nadrukkelijk om samenwerking, concurrentie en verantwoording.
We gaan terug naar de bedoeling: steeds nagaan of je de juiste dingen doet, op de juiste manier en met de juiste resultaten.
Lees over de commissie Kwaliteit en Professionalisering. Suggesties? Laat het weten aan Marije van der Meij of Edwin Luttik.

Nieuwsbericht

Oproep: onderzoek naar 'hoe gaat het met jou'

Op 23 juni 2020 geplaatst door

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op het werk en de werkbeleving van professionals die hulp, zorg en ondersteuning geven bij psychische problemen? Is de werkdruk toegenomen of juist niet? Kun je nog de zorg bieden die je voor je cliënten nodig vindt? En wat doet dit met het eigen psychisch welbevinden?

Dat wil het Trimbos-instituut in kaart brengen. Samen met vertegenwoordigers van beroepsverenigingen, koepels van zorgaanbieders en andere partijen, zoals MIND en Hogeschool Inholland. Hiervoor doen we een kortdurend onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op professionals met cliëntcontacten voor psychische hulp, zorg en ondersteuning. Of ze nou werkzaam zijn voor telefonische hulpdiensten, in het sociaal domein, de eerste lijn, de ggz, de jeugdhulp, of waar dan ook.

Van protocollen tot veerkracht
In de anonieme vragenlijst wordt onder meer gevraagd naar (veranderingen in) de werksituatie, type cliëntcontacten, toepassing van COVID-19 protocollen, kwaliteit van zorg, en praktische ondersteuning op het werk. Maar ook naar veerkracht, hulpbronnen, stressoren, (veranderingen in) leefstijl en gezondheid, slaap, stress en psychische klachten.

Bied je hulp zorg of ondersteuning bij psychosociale of psych(iatr)ische problematiek?
Vul dan de vragenlijst in. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Professionals cruciaal voor kwetsbare groepen
“Juist professionals die zelf hulp, zorg of ondersteuning bieden bij psychosociale of psych(iatr)ische problematiek vervullen een cruciale rol bij de aanpak van de indirecte gevolgen van de coronacrisis op de mentale gezondheid van de bevolking. Die gevolgen zullen door de recessie eerder toe- dan afnemen. Het is het daarom extra belangrijk om te investeren in de duurbare inzetbaarheid van deze professionals”, zegt onderzoeker Marja van Bon-Martens. “Door te kijken naar de samenhang tussen de veranderingen in het werk door de coronacrisis en het welzijn van de professionals, kunnen we gerichte adviezen geven om hun werksituatie te verbeteren. Zo kunnen zij aan hun cliënten de continuïteit en kwaliteit van hulp, zorg en ondersteuning bieden die zij nodig vinden.”


Eerste resultaten begin augustus
De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen belangrijk voor professionals, maar zeker ook voor de aanbieders en financiers van zorg, de beroepsverenigingen, cliëntvertegenwoordigers en overheden. Vertegenwoordigers hiervan werken vanaf het begin mee aan dit onderzoek, dat in opdracht van ZonMw wordt uitgevoerd. De eerste resultaten worden begin augustus verwacht.

Meedoen?
Biedt u als professional hulp, zorg of ondersteuning aan mensen en is die primair gericht op psychosociale of psych(iatr)ische problematiek? Of heeft u dit gedaan op enig moment ten tijde van de coronacrisis (sinds maart 2020)? Vul dan de vragenlijst in. Dit duurt ongeveer 15 minuten. U kunt meedoen tot 16 juli 2020. De link wordt via verschillende kanalen verspreid. Het kan daarom zijn dat u deze oproep vaker ontvangt en op meer plekken tegenkomt. Eén keer meedoen is voldoende. Alvast hartelijk dank daarvoor.

Bron: Trimkbos instituut
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten