Themaoverzicht

Kwaliteit

Kwaliteit & Professionalisering

Sociaalwerkorganisaties willen een sterke positie in het nieuwe sociaal domein. Daarvoor moet de sociaal werker zichtbaar zijn, net als de kwaliteit en de meerwaarde van het sociaal werk. Voor de individuele burger, de financier én de maatschappij. Daarom herijken we de manier waarop we kwaliteit en professionalisering vormgeven. We zoeken kernelementen die écht iets zeggen over de kwaliteit. We vertellen een eigen verhaal, met oog voor de context van sociaal werk: nieuwe wetgeving, decentralisaties, bezuinigingen en marktwerking vragen nadrukkelijk om samenwerking, concurrentie en verantwoording.
We gaan terug naar de bedoeling: steeds nagaan of je de juiste dingen doet, op de juiste manier en met de juiste resultaten.
Lees over de commissie Kwaliteit en Professionalisering. Suggesties? Laat het weten aan Marije van der Meij of Edwin Luttik.

Nieuwsbericht

Steeds meer hercertificeringen Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Op 10 december 2019 geplaatst door

De Rotterdamse organisatie CVD behaalde eerder in 2019 opnieuw succesvol het Kwaliteitslabel Sociaal Werk. Afgelopen week overhandigde Lex Staal persoonlijk het certificaat aan de organisatie. Ook SEZO, Versa Welzijn en Sterker Sociaal werk horen in het rijtje van pioniers die na twee jaar als eersten gehercertificeerd zijn. Een goed teken: het Kwaliteitslabel levert deze organisaties veel op.

Toetsingsrapport CVD
Vakmanschap is bij CVD sterk verankerd in de organisatie, zo blijkt uit het toetsingsrapport. Iedere medewerker heeft de 10 competenties op creditcard-formaat en de kernwaarden staan op de koffiebekertjes. De organisatie voldoet aan alle eisen van het Kwaliteitslabel Sociaal Werk op een natuurlijke wijze, en de eisen rondom vakmanschap zijn verankerd in de methode ‘krachtwerk’.

Sociaal Werkt Nederland directeur Lex Staal: ’ik ben er trots op dat jullie opnieuw voor dit label hebben gekozen en ik ben blij dat ik vandaag dit certificaat aan jullie mag overhandigen. Daar is een intensief proces aan vooraf gegaan. Jullie hebben getuige het toetsingsrapport waargemaakt dat jullie het label verdienen.’   

Kwaliteit sociaal werk in de lift
Met de transities in het sociaal domein is het werkveld van zorg en welzijn in gemeenten veranderd en zal ook blijven veranderen. Daarmee ontstond ook de behoefte en de noodzaak om als sector aan te kunnen tonen wat de kwaliteit en maatschappelijke meerwaarde van sociaal werk is. De lidorganisaties hadden behoefte aan een kwaliteitslabel dat herkenbaar is in taal en in de manier van toetsing, passend bij de sector. Met als een van de belangrijkste kenmerken: een prominente rol voor vakmanschap. Het moest bovendien een dynamisch kwaliteitslabel zijn met als doel om als branche te leren en te blijven verbeteren. En dat blijkt gelukt.

Label wint terrein
Nu, bijna drie jaar na begin van de implementatie van dit label, zien we duidelijk dat het Kwaliteitslabel terrein wint en gezaghebbender is geworden in het land. Lex Staal: 'Je ziet dit aan de aantallen; een derde van onze leden is bezig met het kwaliteitstraject. Wat we ook zien, is dat – zeker het afgelopen jaar – het label een stevige positie heeft veroverd. Het is goed bekend onder leden maar in toenemende mate ook bij gemeenten. Steeds meer gemeenten vragen om een kwaliteitskeurmerk, en deels expliciet om Kwaliteitslabel Sociaal Werk, of stellen dit zelfs verplicht. Ook worden we benaderd door wijkteams die het Kwaliteitslabel willen toepassen. We onderzoeken daarom nu onder ander met een pilot gericht hoe verschillende soorten wijkteams dit Kwaliteitslabel kunnen gebruiken.'

Deze arbeidsintensieve maar zinvolle wijze van certificering wint snel terrein. Sociaal werk is ingewikkeld werk dat veel vakmanschap en kennis vraagt. Dit specifieke certificeringstraject licht de organisatie door op ‘doen we het goede, en doen we dat goed?’ Meer informatie over het Kwaliteitslabel vindt u hier.

Foto: Lex Staal overhandigt certificaat aan Inez Basten-Poppe, directeur bestuurder, CDV

Bron: Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten