Nieuwsbericht

Aan de slag met het Kwaliteitslabel: alle bijeenkomsten

30 augustus 2023 | 4 minuten lezen

Dit najaar organiseert Sociaal Werk Nederland meerdere bijeenkomsten om aan de slag te gaan met het Kwaliteitslabel. Kennismaken met het label? Volg dan een van de introductiesessies. Besloten met het label aan de slag te gaan maar heb je de stappen nog niet helder? Volg dan een workshop van een CI (datum en aanmeldlink volgen binnenkort). Of alles leren over zelfevaluatie? Volg dan de workshop zelfevaluatie of de workshop reflectie op zelfevaluatie. Scroll door het overzicht van de bijeenkomsten.

Het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk is hèt instrument van de branche sociaal werk om intern te werken aan kwaliteitsverbetering. Je opdrachtgever en stakeholders zien dat en hoe je continue werkt aan kwaliteit, uiteraard bedoeld om meer impact te realiseren voor inwoners van wijken en buurten. Het label ademt de taal van de branche, zet focus op vakmanschap en stelt houding en gedrag in de praktijk centraal bij toetsing. Je kunt daarnaast het label ook zien en gebruiken als een agenda voor doorontwikkeling van je organisatie, ook bij een fusie. Met behulp van het gesprek over de kwaliteitsonderwerpen (de normen) kun je scherp krijgen wat sterke punten en verbeterpunten zijn en welke traject nodig is om die volgende stap te zetten.

Helpt het ook mijn organisatie?
Een logische vraag, die je als organisatie het best zelf kunt beantwoorden. Echter om daarbij een goede afweging te kunnen maken, is meer informatie relevant. Die informatie gaan we na de zomer op verschillende manieren aanbieden. Om zo in te spelen op de diverse behoeften van leden.

Wat zijn de mogelijkheden?
Het kan zijn dat je organisatie het label nog niet of onvoldoende kent, dan kan het online bijwonen van een introductiesessie (van een uur) de juiste stap zijn. Het kan ook zijn dat je organisatie al wel besloten heeft het label te behalen, maar de stappen niet helder zijn en vragen heeft als: waar begin je, hoe ziet het proces eruit, wie moeten we betrekken, hoe lang duurt het etc. Een certificerend instantie (een CI) die al jaren leden toetst op het label, gaat in een training een toelichting geven op het proces met aandacht voor al jullie vragen. Zie je op tegen het proces en/of komt het nu niet uit? Uit ervaring weten we dat organisaties - voordat ze überhaupt begonnen zijn - al een heel eind op weg blijken te zijn en (onbewust) al voldoen aan diverse normen. Het is dan ook de moeite waard om in een training helder te krijgen hoe het proces er precies uit ziet, voordat je als organisatie een besluit neemt over het label. Als je gelijk al de eerste stap wilt zetten, dan kan dat ook. Een CI neemt deelnemers in een training bij de hand, en zorgt ervoor dat je na 1 dagdeel met een ingevulde zelfevaluatie naar huis gaat. Nog weer een stap verder, is om de zelfevaluatie voorafgaand aan de sessie zelf in te vullen en te laten beoordelen door een CI. De CI deelt en gebruikt de thema’s en vraagstukken in de training om zo te leren van elkaar. Maar deelnemers krijgen ook handvatten en feedback en nemen na afloop een praktisch plan en tijdpad mee naar hun collega’s.     

Het menu met het aanbod
Hieronder het volledige aanbod in het najaar van 2023 waarvoor leden zich kunnen inschrijven.

 

Onderdeel

Datum en tijd

Doel / resultaat

Locatie

Aanmelden

Introductiesessies

 

door Sociaal Werk Nederland

21 september, 11-12 uur

kennismaken met het label.

 

Eventuele vragen kunnen vooraf worden gemailt aan luttik@sociaalwerk.nl

 

 

 

online

Aanmenden 21 september

 

Aanmelden 20 november

 

 

20 november, 11–12 uur

Training over proces om label te behalen

 

Door LRQA (certificerende instantie (CI))

  • In week van 2-6 of 9-13 okt
  • Kennis van de eisen van het label
  • Inzicht in het proces van certificering en wie erbij betrokken zijn bij de verschillende fases.
  • Kunnen starten met het opzetten van een systeem dat voldoet aan de “Sterk Sociaal Werk” eisen

 

 

Nog te bepalen

 

 

Datum en aanmeldlink volgen binnenkort

  • In week van 6-10 of 13-17 nov

Datum en aanmeldlink volgen binnenkort

Training zelfevaluatie

 

Door CIIO (certificerende instantie (CI))

19 oktober (middag)

Ingevulde zelfevaluatie voor iedere deelnemende organisatie

Bij een deelne-mende organisatie (nog te bepalen)

Aanmelden 19 oktober

Aanmelden 11 december

11 december (middag)

Training met reflectie op zelfevaluatie

 

Door CIIO (certificerende instantie (CI))

2 november (middag)

  • Feedback van CI op vooraf ingevulde zelfevaluatie
  • Leren met en van andere deelnemers
  • praktisch plan en tijdpad voor collega’s.

Bij een deelne-mende organisatie (nog te bepalen)

Aanmelden 2 november