Nieuwsbericht

Pilot Dataprogramma afgerond: 'Snoepwinkel van KPI's'

15 februari 2022 | 1 minuut lezen

Na afronding van de KPI-pilot gaat Sociaal Werk Nederland aan de slag met de learnings. Wat heeft de pilot opgeleverd, wat heeft het ons geleerd en hoe gaan we nu verder? De belangrijkste lessen: het KPI-model staat stevig en is te gebruiken en in te zetten door andere leden. Verder is het nodig de onderlinge verschillen tussen leden in kennis er ervaring aan te pakken om het model in te kunnen zetten om de meerwaarde van het sociaal werk te onderbouwen.

Uit de pilot blijkt dat er een groot verschil is tussen leden. Een groep leden loopt met datagedreven werken voor op de rest, een andere groep ontbreekt het nog aan kennis en ervaring om hiermee aan de slag te gaan. Hierdoor is het lastig een model te ontwikkelen dat toepasbaar is voor alle leden en dat  branchebrede inzichten op kan leveren door de data van leden te combineren. Hiermee is het KPI-model (op dit moment) minder dan verwacht een geschikt instrument waarmee Sociaal Werk Nederland data kan verzamelen over de meerwaarde van het sociaal werk.

Uit de pilot blijkt dat de meeste winst valt te behalen bij de groep waar het enthousiasme groter is dan de kennis en de vaardigheden. Voor de komende periode zet Sociaal Werk Nederland dus in op het meekrijgen van deze groep. Hiervoor ontwikkelen we een opleidingsprogramma voor leden. In de ontwikkeling nemen we leden mee om het programma zoveel als mogelijk af te stemmen op de behoeftes van de leden.

Hoewel uit de evaluatie blijkt dat het model op details nog aangescherpt kan worden, staat het model an sich stevig. Over het KPI-model was de klankbordgroep van gemeentelijke beleidsambtenaren dan ook unaniem: ‘Een snoepwinkel van KPI’s’.

Het KPI-model zelf blijkt door deze grote verschillen tussen leden minder dan verwacht een geschikt instrument waarmee Sociaal Werk Nederland data kan verzamelen over de meerwaarde van het sociaal werk. Het model wordt binnenkort beschikbaar gesteld voor andere leden om mee aan de slag te gaan.