Nieuwsbericht

De gemeente Almere lanceert campagne #AlmereOntwapent...

6 oktober 2020 | 2 minuten lezen

De gemeente Almere lanceerde de campagne #AlmereOntwapent en roept daarmee Almeerders op om zich uit te spreken tegen wapenbezit en -gebruik. De afgelopen periode is de stad opgeschrikt door verschillende incidenten, waarbij wapens zijn gebruikt. In augustus is er zelfs een slachtoffer overleden aan zijn verwondingen. Zie ook berichtgeving in Telegraaf, en het gesprek met Mick van Wely.

Burgemeester Franc Weerwind: “Wapenbezit en -gebruik is niet normaal. Ik vind het erg belangrijk dat we hierover met elkaar in gesprek gaan. Dat ouders met kinderen praten over de risico’s en gevaren van wapens. Maar ook docenten met leerlingen, jongeren onderling, professionals met cliënten en toezichthouders en handhavers met burgers. In Almere moet iedereen zich veilig voelen op straat, overdag én ’s nachts. Daarom roepen we de Almeerders op om zich openlijk uit te spreken tegen wapenbezit.”

Bekende Almeerders zoals Tanja Jess, Ali B, Remy Bonjasky en Jörgen Raymann hebben zich aangesloten bij de campagne. Daarnaast spreken verschillende sleutelfiguren zoals jongerenwerkers, politieagenten en handhavers zich openlijk uit tegen wapenbezit. Sociaalwerkorganisatie De Schoor en hun jongerenwerkers doen ook mee. Wyanne Huitema, De Schoor: "De burgemeester van Almere is het beu. Ons aandeel aan de campagne is vanuit het jongerenwerk afstemen met de veiligheidsmanagers en het kabinet van de burgemeester."

Weerwind; 'alles gebeurt op social media. Blauw moet online!' De gemeente focust meer op internet, en bij signalen van criminaliteit wordt de omgeving van de jongere in kaart gebracht. 

De publiekscampagne is een onderdeel van de ‘aanpak jeugdcriminaliteit’ van de gemeente Almere, een samenwerking tussen zorg, onderwijs en veiligheid. De aanpak richt zich op het tijdig signaleren en aanpakken van risicogedrag om zo te voorkomen dat het gedrag van jongeren zich ontwikkelt tot (zwaar) overlastgevend of crimineel gedrag. De campagne wordt verspreid via de social media kanalen van de gemeente.

Ruim 250 jongerenwerkers uit het hele startten eind augustus 2020 al de campagne #NoShank om groepsdruk en wapenbezit bespreekbaar te maken. 

Jongeren die in een lastige situatie zitten, of zich onveilig voel kunnen terecht op meerdere website waraonder www.almere.nl/jong (jongeren). Ook wordt ze verteld dat ze anoniem informatie kunnen geven over een verdachte situatie, criminaliteit of misdaad bij www.meldmisdaadanoniem.nl.

Almere Ontwapent