Nieuwsbericht

Training voor jongerenwerkers over het tegengaan van online polarisatie

Op 23 januari 2020 geplaatst door

Nee, project Grey gaat niet over de toenemende vergrijzing. Integendeel: het is bedoeld voor jongeren die een middenweg zoeken tussen zwart-witdenken en -doen, zowel digitaal als op straat, op school en in het uitgaansleven.
Offline jongerenwerk kan ook niet meer zonder online jongerenwerk, stelt criminoloog Jeroen van den Broek dan ook in zijn promotieonderzoek “Weg van de straat”, straatcultuur en jongerenwerk. ‘Dat is bewust een dubbelzinnige titel. Jongeren associëren zich immers graag met de straat, want het is tof om daar gezien te worden. Anderzijds zijn ze juist steeds mínder op straat en zitten ze steeds méér op sociale media.’

Anders gezegd: als sociaal (jongeren)werker mis je veel als je niet online te vinden bent. Project Grey biedt daarvoor een opstap. Movisie is partner in Project Grey, Sociaal Werk Nederland kijkt mee in de ontwikkeling van projecten hierin.

Om extreme geluiden online te detecteren, maakt Project Grey gebruik van technologie die is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en machine learning. Deze technieken worden nu al op grote schaal toegepast door bedrijven om bijvoorbeeld consumentengedrag te voorspellen en te beïnvloeden of om je tijdlijn op sociale media te personaliseren. Dit soort zelflerende technologie wordt ook breed toegepast binnen de gezondheidszorg en vindt nu meer en meer ingang bij maatschappelijke organisaties. De voor Project Grey ontwikkelde algoritmen gaan zelfstandig op zoek naar patronen in de data die zichtbaar worden gemaakt in het dashboard. Zo krijgen we meer zicht op de maatschappelijke onderwerpen waar mensen op sociale media over discussiëren en waar tekenen van polarisatie zijn vast te stellen.

Movisie organiseert in dat verband de komende maanden weer enkele gratis trainingen over de aanpak en het voorkómen van online polarisatie. Er is nog plaats voor de training van 10/11 februari en die van 2-3 maart.  

Over Project Grey
Meer weten over Project Grey? Kijk op www.projectgrey.eu. Project Grey wordt gefinancierd door de Europese Unie (Internal Security Fund – Police).

Bron: Movisie
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten