Nieuwsbericht

Kamerbrief over betere organisatie van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering

Op 8 november 2019 geplaatst door

Ministers De Jonge en Dekker doen voorstellen om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering beter te ordenen. Dit om de toegankelijkheid en kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren.

Het AD meldt dat: "Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Gemeenten zijn te klein om die zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Ze werken al wel noodgedwongen samen, maar dat gebeurt nog te halfslachtig en vrijblijvend. Daarom gaat het kabinet bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten. Dat moet geld en administratieve rompslomp gaan schelen.

Gemeenten houden lichtere zorgtaken als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk onder hun hoede. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken moeten ze overdragen aan een veertigtal regionale verbanden. Voor onder meer de zorg voor kinderen met heel ernstige gedragsproblemen zijn zelfs die regio’s nog te klein."
Sociaal Werk Nederland zal zeker met partijen in gesprek gaan over de rol van het sociaal werk, jeugd- en jongerenwerk in buurten, en het pakket waar gemeenten over bljven gaan. 
In de NRC constateert de minister dat de bezuinigingen waarmee de decentralisatie gepaartd guing niet bepaald goed heeft bijgedragen; faire tarieven staan hoog op het lijstje. 

De Kamerbrief staat hier.
Het Inspectierapport Kwetsbare Kinderen onvoldoende beschemd vindt u hier. 

Bron: Rijksoverheid, NRC, AD
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten