Nieuwsbericht

Rondom Jong: depressiepreventie gericht op jongeren - Trimbos

15 april 2019 | 1 minuut lezen

Depressie is bij jongeren vaak lastig te herkennen. Is het puberaal gedrag of is er meer aan de hand? Jaarlijks heeft 1 op de 5 jongeren last van psychische problemen zoals angst en depressie en maakt naar schatting 1 op de 22 een depressie door. Dit zijn forse cijfers: in een klas van 25 leerlingen zijn er gemiddeld 5 leerlingen met psychische problemen en 1 met een depressie.

Met de Rondom Jong-interventie kunnen organisaties dit beter regelen. Rondom Jong is een wegwijzer voor het versterken van depressiepreventie rond jongeren.

Rondom Jong is voor initiatiefnemers: professionals die depressiepreventie voor jongeren een warm hart toedragen en daar actief mee aan de slag gaan.

Dit kan bijvoorbeeld een Gezonde School-adviseur van de GGD zijn, een zorgcoördinator op school, een gezondheidsmakelaar van de gemeente of een professional uit de GGZ.

Je gaat met andere professionals, zoals een jongerenwerker, jeugdverpleegkundige en sociaal wijkteammedewerker, in een aantal rondes aan de slag op een school, in de wijk of in de gemeente. Hier komen concrete acties uit.

Je vindt de methode en materialen op de website van het Trimbosinstituut.