Nieuwsbericht

Transitiearena Spookjongeren: hoe bereik je ze?

4 april 2019 | 1 minuut lezen

In Nederland zijn 134.000 jongeren tot 27 jaar buiten beeld omdat ze geen startkwalificatie hebben, geen werk, geen uitkering. In drie regio’s gaat Movisie aan de slag met 'transitiearena’s', met als doel om via informele organisaties deze jongeren te bereiken. Uitgangspunt is om te leren hoe je wél in contact kunt komen met jongeren die uit beeld zijn. Om te werken aan een perspectief.

Jongeren die buiten beeld zijn geraakt, omdat ze geen startkwalificatie hebben, geen opleiding, geen werk en ook geen uitkering, bereik je niet door ze een briefje te sturen met de vraag of ze op een afspraak willen komen. Aldus Marjet van Houten, adviseur participatie bij Movisie. Zij begeleidt de pilot: 'Jongeren buiten beeld', die erop is gericht om contact te leggen met jongeren via hun sportclub, via hun hangplek of via de kerk of de moskee. ‘Maatschappelijke verandering wordt aan de rand van de formele systemen ontwikkeld.’

Jongeren uit beeld
Er moet zeker iets veranderen aan de aanpak van jongeren die nergens meer in beeld zijn, niet bij de overheid, niet bij scholen en ook niet bij hulporganisaties. Volgens cijfers van het CBS zijn in Nederland 134.000 jongeren op deze manier ‘uit beeld’. En de kans is groot dat ze er hun leven lang last van hebben, omdat ze geen werk kunnen krijgen, maar ook geen uitkering. Als het tegenzit komen deze jongeren in armoede of  eenzaamheid, of eindigen ze op straat of in het criminele circuit.

Transitiearena
Movisie wil in 3 pilots, in Almere, Zwolle en Zuid-Holland-Zuid, experimenteren met een nieuwe aanpak. 
Zie voor verdere gegevens en aanmelden de website van Movisie