Nieuwsbericht

Kwartiermaker René Peeters: ‘Zet leerkracht en jeugdhulpprofessional zij aan zij’

10 december 2018 | 2 minuten lezen

Jeugdhulpverleners en leerkrachten moeten nauwer samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van onderwijs, zorg en jeugdhulp en het maken van niet-vrijblijvende lokale afspraken. Dat is de kern van het advies dat kwartiermaker René Peeters vandaag overhandigt aan de Coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd.

Leerkrachten in het regulier onderwijs houden kinderen met een ondersteuningsbehoefte te lang in de klas. Ouders en kinderen worden nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Het duurt soms maanden voordat een kind ergens terecht kan omdat onduidelijk is of de gemeente, het samenwerkingsverband of de zorgverzekeraar moet betalen voor specifieke zorg in de klas. Er is geen passend aanbod voor thuiszitters.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van knelpunten in de aansluiting tussen onderwijs, zorg en jeugdhulp. Voor een groep van 23 landelijke organisaties de aanleiding om deze urgente knelpunten samen op te oplossen. De Coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd, waar Sociaal Werk Nederland deel van uitmaakt,  en vroeg René Peeters als kwartiermaker Onderwijs, Zorg en Jeugd om hen te adviseren hoe ze die samenwerking beter van de grond kunnen krijgen.  

Top 3 belangrijkste adviezen
In zijn rapport geeft de kwartiermaker adviezen, gebaseerd op bevindingen uit succesvolle regio’s. De belangrijkste drie:

  1. Zorg voor een evenwichtig palet aan professionals rond kinderen en jongeren, die ingeschakeld kunnen worden waar nodig. Verbreed de schoolteams met medewerkers van jeugdhulp- en/of zorgorganisaties, afhankelijk van de schoolpopulatie.  
     
  2. Maak als onderwijs, jeugdhulp, zorg en gemeenten niet-vrijblijvende lokale afspraken. Deze vormen als het ware de ‘grondwet van de regio’ en zijn leidend voor de andere plannen rondom onderwijs, zorg en jeugd. Pak als gemeente de rol op om partijen bij elkaar te brengen. Die regierol past bij de andere verantwoordelijkheden die gemeenten in 2015 hebben gekregen. 
     
  3. Maak ouders en opvoeders vertrouwd met het zorg- en jeugdhulpaanbod via school. Werk actief samen met ouders en neem hen in ieder proces rond het kind goed mee.  

De Coalitie heeft de adviezen dankbaar in ontvangst genomen. De komende periode gaan de organisaties met de eigen achterban bespreken wat de adviezen betekenen op uitvoeringsniveau.

U vindt het advies als bijlage bij dit artikel.
Meer lezen: Sociaal Werk Nederland werkt aan een sterke sociale basis. Rond jeugd betekent dat een stevige directe samenwerking tussen kind/ouders, buurt, school. Via schoolmaatschappelijk werk, kinderwerk, jongerenwerk. Ook in de vrije tijd. Lees bv 'haal de sociaal werker de school in 'en het manifest 'Hou ze erbij'

* Leden van de Coalitie Onderwijs-Zorg en Jeugd

Onderwijs
PO-Raad
VO-raad
LECSO
Netwerk LPO
Sectorraad Samenwerkingsverbanden VO

Jeugdhulp
ActiZ
GGD GHOR Nederland
Sociaal Werk Nederland
Jeugdzorg Nederland
GGZ Nederland
VGN

Gemeenten
VNG

Ouders
Ouders & Onderwijs
Mind
Ieder(in)

Kennispartners (geen leden)
Nederlands Jeugdinstituut
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
Zorglandschap Jeugd
Zunderdorp Advies & Management

Ministeries (geen leden)
OCW
VWS

Zorgverzekeraars Nederland is agenda-lid. Per 1 januari 2019 nemen deel: MBO Raad en Branche Kinderopvang.