Nieuwsbericht

Doe mee aan het groot landelijk onderzoek Jongerenwerkers!

Chris Bos
15 oktober 2018 | 1 minuut lezen

Het jongerenwerk zit in de haarvaten van praktisch iedere gemeente. Juist jongerenwerkers kennen de lokale jeugdcultuur en weten hoe je anno 2018 die jongeren bereikt die het contact met de samenleving dreigen te verliezen.

Jongerenwerkers: hoeveel? En waar? 
Het jongerenwerk wordt breed ingezet: voor coaching en talentontwikkeling, onderwijs, veiligheid en preventieve jeugdhulp. Tegelijkertijd is de afgelopen jaren flink bezuinigd op het jongerenwerk. Sinds de transformaties is er bovendien geen eenduidig beeld meer over het aantal jongerenwerkers per gemeente en de functie(s) die zij daarin vervullen. En lidorganisaties hebben openstaande vacatures.

Nu groot landelijk onderzoek 
Daarom laat Sociaal Werk Nederland in opdracht van het ministerie van VWS een onderzoek doen naar het jongerenwerk in alle gemeenten van Nederland. Het wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut. Met de resultaten ervan kunnen we gemeenten en uitvoerende organisaties en partners beter laten zien wat de meerwaarde is van deze professionals en waarvoor je hen kunt inzetten. Bovendien hopen we inzicht te krijgen in de verhouding tussen het aantal jongerenwerkers en het aantal kwetsbare jongeren in gemeenten.

U wordt gevraagd mee te werken
Alle lidorganisaties van Sociaal Werk Nederland die jeugd- en jongerenwerk bieden, hebben per e-mail (met daarin de link naar het onderzoek) een oproep gekregen om mee te doen aan dit onderzoek. Hiervoor zijn de formele contactpersonen van de lidorganisaties benaderd.

Mocht u dit mailbericht niet hebben ontvangen of doorgekregen en bent u wel de aangewezen persoon om deel te nemen aan dit onderzoek, neem dan contact op met Femke Stoutjesdijk, Verwey-Jonker Instituut, via FStoutjesdijk@verwey-jonker.nl, of bel 0646119947, 030- 2303 286.

Geen lid en niet benaderd? Doe mee en neem contact op
Ook organisaties die geen lid zijn van Sociaal Werk Nederland maar wel jongerenwerk aanbieden nodigen we van harte uit om mee te doen. Als u ons laat weten wát u doet en met wie, kunnen we het landelijke beeld over jongerenwerk zo actueel en volledig mogelijk maken. U kunt daarvoor deze link gebruiken.

Wilt u eerst meer informatie over het onderzoek en deelname eraan? Neem dan contact op met Femke Stoutjesdijk, Verwey Jonker Instituut, via FStoutjesdijk@verwey-jonker.nl, of bel 0646119947, 030- 2303 286.

Heeft u andere vragen over dit onderzoek, neem dan contact op met Ernst Radius, senior adviseur jeugd, via 06-22073506, radius@sociaalwerk.nl.