Nieuwsbericht

Belangrijke onderbouwing! Goed structureel jongerenwerk voorkomt uitval

Op 4 april 2018 geplaatst door

Jongerenwerkers bieden cruciaal tegenwicht tegen negatieve contacten en rolpatronen in een buurt. Dat stelt Sebastian Abdallah, docent en onderzoeker Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam en zelfstandig trainer en adviseur.

Achterstand van jongeren heeft lang niet altijd direct te maken met etnische afkomst, eventueel bijbehorende cultuur, opleiding of zelfs gebrek aan geld. Het heeft te maken met hoe de dagelijkse interacties op versterkende of verzwakkende manieren inspelen op groepen en personen.

Een succesvol (versterkend) ritueel zorgt bij mensen voor bevestiging van hun rol in een groter geheel. Verder komt er een positieve energie vrij tussen mensen en delen ze symbolen (denk aan sportwedstrijden, concerten, maar ook een goed gesprek).

Verzwakkende rituelen werken demoraliserend; de energie ebt totaal weg, zoals bij pesterijen en gesprekken in bureaucratische procedures waarin we ons niet als mens behandeld voelen.

Tegenwicht: positieve aandacht
Het tegenwicht van interactierituelen in de onderzochte jongerenwerksettings zit in de aandacht voor de volledige persoon (niet alleen diens verstand) en dat die aandacht overwegend positief is. De activiteiten spelen in op emoties en beleving, ze doen een beroep op vaardigheden in het omgaan met eigen grenzen, gevoel en investering, en vergen lichamelijke inzet.

In jongerenwerkactiviteiten zit een complexe pedagogiek verpakt die leent van verschillende denk- en werktradities. Van sportcoaching lenen ze disciplinering, het geloof in de omvorming van lichaam en geest door inzet, en de aandacht voor details (Chambliss 2009Wacquant 2004). Uit de kunsten halen ze het werken met verbeelding, metaforen en het projecteren van een nog niet bestaande toekomst of realiteit (Behrend & Jellema 2015De Waal 2008).

Van de ervaringsleer komt een gerichtheid op beleving, emotioneel welzijn en reflectie (Kolb 1984Ruikes 1994). En van het empowerment-gedachtegoed een maatschappijkritische visie met bewustzijn van de context van deelnemers en het actief zoeken naar positieversterking (Van Regenmortel 2002Scheffers 2015).

Ik zeg met nadruk dat deze elementen in jongerenwerkbenaderingen verpakt zitten. Het heeft namelijk veel onderzoek gekost om deze aspecten in de activiteiten en interacties te ontdekken en expliciet te maken (Abdallah 2017Abdallah, Kooijmans & Sonneveld, 2016Kooijmans 2016).

Deze explicitering is van enorm belang, omdat te vaak en te gemakkelijk wordt gedacht dat jongerenwerk aardig is zolang het kan maar het niet per se nodig is. De werkelijkheid is dat jongerenwerkpraktijken wezenlijk bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van maatschappelijk kwetsbare jongeren. En door de omvattendheid van de benadering is zij zelfs voorbeeldig voor andere beroepskrachten die werken met deze jongeren.

Lees het hele artikel op de website van Sociale Vraagstukken.

Sebastian Abdallah is docent en onderzoeker Culturele en Maatschappelijke Vorming  aan de Hogeschool van Amsterdam en zelfstandig trainer en adviseur. Hij promoveerde onlangs aan de UvA op het proefschrift Struggles for success. Youth work rituals in Amsterdam and Beirut.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten