Nieuwsbericht

ESS-adviseur Yasmin Seddiki over pilot kennisnetwerken islamitische gemeenschappen

26 juni 2018 | 1 minuut lezen

De ESS heeft de afgelopen periode met succes twee regionale kennisnetwerken opgezet binnen islamitische gemeenschappen. Het doel? Actieve burgers met een moslimachtergrond ondersteunen in het omgaan met sociale spanningen. Zo kunnen zij meehelpen om deze te voorkomen. "Veerkracht organiseren", zo vat ESS-adviseur Yasmin Seddiki het graag samen. Met name jongerenwerk is voor gemeenten een geschikte techniek voor het voorkomen van radicalisering en polarisering

Omstreden predikers, de invloed van buitenlandse geldschieters, radicalisering
Steeds vaker worden islamitische organisaties geassocieerd met activiteiten die de maatschappij ontwrichten. "Veel betrokkenen in de moslimgemeenschap maken zich zelf ook grote zorgen over deze ontwikkelingen en de negatieve beeldvorming. Zij willen sociale spanningen, radicalisering en polarisatie juist helpen voorkomen", zegt Seddiki. "ESS wil ze daarbij graag ondersteunen. Het opzetten en begeleiden van de kennisnetwerken is een van de manieren waarop we dat doen. Het is voor ons ook een kans om te achterhalen wat er leeft onder de gemeenschappen. Zo kunnen we ze vervolgens helpen en samenwerken aan duurzame oplossingen."

Doorpakken
Seddiki: "Als ik zie wat we in een half jaar samen hebben bereikt ben ik echt trots op de goede contacten die deelnemers met elkaar en met ESS hebben opgebouwd. We weten elkaar te vinden. Deelnemers willen zelf ook niet meer loslaten. In het najaar starten we daarom met een vervolg van de bijeenkomsten. Ook bestaat de intentie om in een derde regio een kennisnetwerk op te zetten. We gaan nu doorpakken."

Klik hier voor meer informatie