Jeugd en opgroeien

Voor jongeren in kwetsbare situaties geldt eigenlijk maar één credo: houd ze erbij. Zorg dat ze verbinding houden met onze samenleving. Zorg dat hun afkomst niet de kweekvijver wordt voor ondermijning. Met als uitgangspunt een sterke sociale aanwezigheid in de wijk, is dat precies wat kinder- en jongerenwerkers doen. Ze staan dicht bij hen en kunnen ze inspireren, ondersteunen, begeleiden en helpen om een kansrijke toekomst op te bouwen. Het zijn positieve rolmodellen, die direct aanspreekbaar zijn en aandacht geven. Op dit moment zijn er veel te weinig kinder- en jongerenwerkers in Nederland, vinden wij. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat elke euro die je daarin investeert, 1,6 euro oplevert. Kinder- en jongerenwerk moet onderdeel zijn van het sociaal werk in elke gemeente. Alleen zo voorkomen we zwaardere zorg, uitval en criminaliteit. En zorgen we dat meer jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen.

Meer informatie Minder informatie
Nieuwsbericht

Meld je nu aan voor studiereis naar Hamburg!

Stephanie Gross
3 mei 2018 | 2 minuten lezen

17 – 19 september 2018 organiseert Sociaal Werk Nederland samen met Childcare International een studiereis naar Hamburg

 

Thema

Thema van de studiereis is voorschoolse educatie in het sociaal domein in internationaal perspectief. We zullen drie verschillende kindercentra bezoeken waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: de sociale functie van kinderopvang met ve in een achterstandswijk; uitdagingen en oplossingen in de omgang met vluchtelingenkinderen; en de situatie in de landelijke omgeving buiten de stad.

 

Hamburg

De stadsstaat Hamburg, van oudsher een rode stad, besteedt veel geld en energie aan de ontwikkeling van jonge kinderen en het bestrijden van achterstanden. Onze kinderopvangpartner in Hamburg is Elbkinder, een grote innovatieve organisatie met veel aandacht voor kwaliteit. De kindercentra hebben verschillende functies: het mogelijk maken van de combinatie van zorg en werk voor ouders, de brede ontwikkeling van kinderen, ontwikkelingsstimulering van kinderen met achterstanden (welzijnsfunctie), inclusie van kinderen met een beperking, en het ondersteunen van gezinnen met jonge kinderen.

 

Voor wie

De studiereis is bedoeld voor management en directie van kinderopvangorganisaties en voor beleidsmedewerkers van gemeenten, kennisinstituten en ministeries.

 

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk 24 mei a.s. inschrijven voor deze studiereis via de eventpagina. Er is plek voor 16 tot 20 deelnemers.

 

Meer informatie en contact

Meer informatie en het programma op hoofdlijnen vindt u in de bijlage ‘Informatie over reis naar Hamburg’ (pdf) en op de eventpagina