Nieuwsbericht

Eenzaamheid en sociaal werk: tips, bijeenkomsten en een award

10 augustus 2022 | 3 minuten lezen

Veel mensen ervaren gevoelens van eenzaamheid en één op de tien Nederlanders voelt zich zelfs sterk eenzaam. Van 29 september tot en met 6 oktober a.s. vraagt de Week tegen Eenzaamheid hiervoor weer aandacht met de oproep: ‘Kom erbij!’. Een goede aanleiding om ook sociaal werk en buurtactiviteiten tegen eenzaamheid onder de aandacht te brengen. We zetten graag enkele interessante tips, initiatieven en bijeenkomsten rond dit thema op een rij. Met zelfs een prijsvraag voor goede ideeën die ontmoeting in de wijk bevorderen.

Sociaal werk en aanpak eenzaamheid
Het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid zit in het DNA van elke sociaal werker, net als community-building en het opbouwen van netwerken. Het gaat om contact maken, mensen met elkaar verbinden en de sociale basis in wijken duurzaam versterken. Dit is bij uitstek het terrein van sociaal werkers. Daarnaast zijn er veel voorbeelden van goed functionerende coalities, zoals Haags Ontmoeten waarin zorg en sociaal gezamenlijk optrekken (met o.a. Xtra/Wijkz) en de samenwerking tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties in Woerden met initiatieven als AutoMaatje en OuderMaatje.

Gemeenten kunnen een lokale duurzame coalitie tegen eenzaamheid starten door aan te sluiten bij het programma Eén tegen eenzaamheid. Het is belangrijk dat sociaalwerkorganisaties hierover proactief in gesprek zijn met hun gemeente. De ervaring leert dat gemeenten niet altijd vanzelf zien wat het sociaal werk allemaal doet rond de aanpak van eenzaamheid, en op dit vlak kan betekenen voor bewoners en buurten.

De Week tegen Eenzaamheid
Op woensdagmiddag 28 september a.s. wordt de Week tegen Eenzaa­­­­mheid in Den Haag afgetrapt met een landelijk Openingsevent. Vervolgens is er door heel Nederland extra aandacht voor het thema en organiseren maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, actieve burgers, ondernemers en gemeenten honderden activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Heb jij ook zo’n activiteit gepland? Maak dan gebruik van het Kom erbij-pakket met onder meer placemats, gesprekstarters, uitnodigingskaarten, vloerstickers en posters. Tot eind augustus is het pakket kosteloos te bestellen via deze link.

Learning event Stronger Together
Ook bij jongeren speelt deze problematiek. Bijna één op de vijf jongeren ervaart eenzaamheid zelfs als een zeer ernstig probleem. Wil je weten hoe het zit en hoe je jongeren het beste kunt helpen? Kom dan op dinsdag 4 oktober a.s. in de Week tegen Eenzaamheid naar het learning event Stronger Together van stichting Join Us. Met sprekers als staatssecretaris Maarten van Ooijen, ontwikkelingspsycholoog Maaike Verhagen en trainer motiverende gespreksvoering Ellen Honings. Kijk op de event website voor meer informatie en inschrijving.

ZorgSaamWonen Award
Dit jaar organiseert ZorgSaamWonen samen met het ministerie van VWS voor de tweede keer een prijsuitreiking in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar staat ontmoeten in de openbare ruimte centraal onder de noemer ‘Buurtroutes - plekken voor ontmoeting’. Heb je een origineel idee om het fysieke en sociale domein te verbinden? Kijk dan op de website en meld je voor 5 september a.s. aan.

Meer weten, kijken, lezen?

  • Bekijk de opname van de online masterclass De onmisbare rol van sociaal werkers bij de lokale aanpak van eenzaamheid van 28 oktober 2021, georganiseerd door Sociaal Werk Nederland in samenwerking met Eén tegen eenzaamheid. Met interessante initiatieven zoals de kletskassa’s (Jumbo Soest), van begraafplaats naar ontmoetingspark (WijZ Welzijn Kampen), de samenwerking tussen DOCK Rotterdam en PostNL en het initiatief In je Uppie (Sociaal Werk De Kear).
  • Lees de handreiking Samenspel lokale coalities tegen eenzaamheid (februari 2022), ontwikkeld voor mensen die zo’n lokale coalitie begeleiden of leiden. Met praktische adviezen en actuele inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek.
  • Lees meer en bekijk de video over de routekaart Eenzaamheid van inwoners voorkomen en verminderen: hoe organiseer je dat en wat kun je doen? van Movisie (april 2022).
  • Ga aan de slag met het handige werkboek Een betrokken buurt zijn, maken en blijven ontwikkeld door LSA bewoners (juni 2022). Ook handig voor sociaal werkers die willen bouwen aan betrokken buurten waarvan de aanpak van eenzaamheid onderdeel is.
  • Eenzaamheid kan ook samenhangen met rouw en verlies. Herman de Mönnink, senior docent sociaal werk en rouwtherapeut, vindt het essentieel dat sociaal werkers zich dan ook verdiepen in verlieskunde, vertelt hij in dit interview (juni 2022).
  • Meer informatie, publicaties en tools op gebied van eenzaamheid vind je verzameld op deze pagina op de website van Movisie.


Beeld: © Ministerie van VWS