Nieuwsbericht

Jaarcongres Sociaal Werk: programma en aanmelden met groepskorting

30 april 2021 | 5 minuten lezen


De aanmelding voor het jaarcongres op 26 mei nog niet geregeld? Dat kan ook dit jaar met groepskorting. Deelnemers die zich met 5 collega’s aanmelden krijgen naast de ledenkorting ook een aantrekkelijke groepskorting. Het 5e kaartje is in dit geval namelijk gratis; 5 halen = 4 betalen. Direct aanmelden met ledenkorting en/of groepskorting kan hier. Het programma is rond, lees hier meer over de deelsessies en het plenaire programma en het programmaoverzicht (onder voorbehoud):

Deelsessies
Met in totaal 15 deelsessies is er keuze uit een breed palet workshops, TEDtalks, masterclasses en meer. Lees hier in vogelvlucht alle thema's en sprekers van de deelsessies. De uitgebreide deelsessieteksten en de aanmelding voor de deelsessies volgt binnenkort. Ook het plenaire programma is rond, scrol verder naar beneden voor meer informatie.

 • Dé Sociaal Werk Nederland werkgeverssessie: in 45 minuten weer helemaal up-to-date over wetgeving en trends die voor werkgevers relevant zijn.
 • In gesprek met de gemeente over inkoop en aanbesteden, hoe doe je dat constructief? Het Programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein organiseert een rollenspelsimulatie.
 • Onderzoeker Fabian Dekker geeft een workshop over het SEOR onderzoek (sociaal werk rendeert met een factor 1,6). Hoe zijn de uitkomsten van het onderzoek toe te passen in de praktijk?
 • Waarom is de klimaatopgave bij uitstek een kans voor het sociaal werk? Volg deze bevlogen masterclass energietransitie van Bernice Kamphuis voor het antwoord.
 • "De technologie staat voor niets, en de mens voor de keuze." Eva Brouns, adviseur van Sociaal Werk Nederland organiseert een workshop over het hoe en waarom van sociale digitale innovatie.
 • Onderzoeker Radbout Engbersen organiseert een deelsessie over het unieke onderzoek dat Movisie en de Tintengroep samen hebben gedaan over de toevoegde waarde van het sociaal werk in het bestrijden van armoede.
 • Incluzio werkt al een aantal jaar succesvol samen met het MKB. Ondernemer Richard de Boer neemt de deelnemers mee in de geschiedenis, visie en resultaten van de samenwerking.  
 • Movisie deed samen met Sociaal Werk Nederland onderzoek naar (betaalde) ervaringsdeskundigen in het sociaal werk. Hoe zijn de conclusies toe te passen in de praktijk? Saskia Keuzenkamp van Movisie organiseert een interactieve sessie.
 • Het sociaal werk heeft een belangrijke rol voor een eerlijke kans op gezond leven. Alette Winsemius van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) organiseert een sessie over hoe het sociaal werk bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden.
 • ‘’Als de context goed is gedijt het individu beter.’’ Sophie Hospers van de Associatie Wijkteams organiseert een deelsessie over hun essay ‘Eigen kracht als samenkracht’.
 • Monique Locht van Tinten Traning & Advies geeft een deelsessie over positieve gezondheid, hoe zet je dat in op de werkvloer om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé?  
 • Jeroen ten Hage van De KlantBetekenaars geeft een workshop ‘profileren  vanuit je hart’. Hoe je als professional of organisatie te profileren bij stakeholders, gemeente of samenwerkingspartners.
 • De drie Sociaal Werkers van het Jaar geven een workshop met verhalen uit hun dagelijkse praktijk

Plenair programma
Het jaarcongres is volledig digitaal en wordt live uitgezonden vanuit de Prodentfabriek in Amersfoort. Ondanks de digitale vorm van het congres zijn er volop mogelijkheden om te netwerken met andere bezoekers. Het programma is onder voorbehoud. Als feestelijke afsluiter van de dag wordt de nieuwe Sociaal Werker van het Jaar bekendgemaakt en presenteren we de kick-off van de campagne Sociaal werkt!

Ahmed Marcouch spreekt namens de 15 burgemeesters die vorig jaar het manifest ‘Kom op voor Kwetsbare Gebieden’ overhandigden het kabinet. Kern van het manifest: de tweedeling groeit en de kansenongelijkheid neemt toe. Leefbaarheid en veiligheid: hoe kan het sociaal werk een bijdrage leveren om deze trend te keren en welke rol moeten we hierin pakken volgens Marcouch? 

Georgette Fijneman, directievoorzitter van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, presenteerde samen met twee andere zorgverzekeraars (CZ en Menzis) begin dit jaar een nieuwe visie op gezondheid. In hun verkiezingspaper ‘Samenwerken aan gezondheid met goede zorg voor iedereen’ zien zij een belangrijke rol voor het sociaal werk. Hoe kunnen we samen vorm geven aan die visie en hoe ziet dat gezamenlijk preventiebudget er precies uit? 

Hans Boutellier spreekt als voormalig wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker instituut en architect van de wijkaanpak. Vanuit een meer beschouwende rol geeft hij zijn visie. Hij ontrafelt de kluwen van wat werkt, wat niet werkt en wat hebben we geleerd de afgelopen 20 jaar. Zie ook zijn meest recente essay: Sociaal weerbaar in de wijk - Over een gekantelde inzet op werk, onderwijs en hulpverlening bij sociale achterstand.

Programmaoverzicht

Alle plenaire onderdelen worden live uitgezonden vanuit de Prodentfabriek in Amersfoort. Via een online omgeving zijn alle onderdelen digitaal te volgen. Het programma is onder voorbehoud.

10:00 - 11:00       Opening door de dagvoorzitter Marijke Roskam
  Praktijkverhaal: het verhaal van een sociaal werker - Josimar van de Werp.
  Merlijn Twaalfhoven, hoe een kunstenaarsmindset helpt maatschappelijke problemen op te lossen
11:00 - 11:15       Wisselpauze
11:15 - 12:00       Ronde 1 Keuzeprogramma
12:00 - 12:30 Lunchpauze
12:30 - 13:15 Ronde 2 Keuzeprogramma
13:15 - 13:30 Wisselpauze
13:30 - 14:30 Plenair: Ronde tafel onder leiding van Eric van der Burg
Ahmed Marcouch,
burgemeester van Arnhem
Hans Boutellier, voormaligwetenschappelijk adviseur Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid & Veerkracht VU Amsterdam
Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis
14:30 - 14:45 Pauze
14:45 - 15:30 Uitslag Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar
15:30 - 16:30 Digitale netwerkborrel

Hou de website in de gaten voor het volledige programma.

Direct aanmelden met ledenkorting en/of groepskorting kan hier

Lid wordenContact