Blog

Waarom de Zweden maar één incassobureau hebben

Jacqueline Beekman
9 april 2018 | 2 minuten lezen

Zweden en ik hebben minstens één ding gemeen: we zijn best eigenwijs en varen graag onze eigen koers. Ze zitten bijvoorbeeld niet in de NAVO; ze zitten wel in de Europese Unie, maar hebben niet de euro ingevoerd. En: ze hebben maar één incassobureau voor alle mensen met schulden.
Dat laatste ontdekte ik onlangs tijdens een studiereis in het kader van ons project Moedige Dialoog, de voortzetting van Moedige Mensen. Samen met Daniëlle van den Akker van de Rabobank en Henk Kinds (CPC) waren we vier dagen te gast in het land van de ö’s en å’s.
Om te beginnen in Stockholm, bij Kronofogden, de overheidsinstelling die bij alle schulden van de Zweden in beeld komt. Dus niet alleen als er betalingsachterstanden zijn bij de belastingen, maar ook bij de woningcorporatie, de bank of die wereldwijd opererende meubelgigant...
Dus al heeft iemand vijftien schuldeisers, hij heeft toch maar te maken met één incasseerder. Kronofogden doet de telefoontjes, de aanmaningen en de laatste oproepen. Dat maakt het voor de cliënt niet per se leuker, maar wel overzichtelijker en behapbaarder.
Onze gesprekspartners bij Kronofogden begrepen helemaal niets van ons systeem met honderden particuliere incassobureaus, die er geen baat bij hebben zichzelf overbodig te maken. Zij léven van mensen met schulden. ‘Dat doet toch iets heel raars met de samenleving,’ vonden ze. We stonden met onze mond vol tanden.
Maar niet alles is er koek en ei. Uiteindelijk kan het ook in Zweden uitdraaien op huisuitzettingen, want ze doen niet aan schuldhulpverlening op zijn Hollands. Van Mobility Mentoring hadden ze nog nooit gehoord.
Wel zijn ze net begonnen met een Eropaf-achtige aanpak, die ze kenschetsen als een “aanvalswiel”. Want ook zij zien in dat het erom gaat hoe je kunt voorkomen dat mensen volharden in het gedrag dat hen permanente geldstress oplevert. Ze bleken dan ook zeer geïnteresseerd in Mobility Mentoring, en besloten eigenlijk ter plekke om het op te nemen in hun aanvalswiel.
Dat ze daar zo laat mee zijn, wijten ze zelf aan de Wet van de Remmende Voorsprong. Dankzij hun decennialange voortrekkersrol op sociaal gebied waren ze een beetje ingedut zeiden ze. Maar bijvoorbeeld door de toegenomen eenzaamheid zijn ze uit hun winterslaap ontwaakt. Anno 2018 woont de helft van de Zweden alleen en een op de vier mensen overlijdt zonder dat er iemand bij is.
Interessant was zeker ook het bezoek aan EKSAM in Örebro, een bundeling van organisaties die samen zorgen voor gratis financieel advies aan burgers. Ze zien zichzelf als aanvulling op de dienstverlening van de overheid. Ze werken met universitair geschoolde sociaal werkers. Omdat het geen overheidsinstelling is kunnen ze creatievere oplossingen verzinnen. Bovendien vinden sommige mensen het prettig om juist níét bij de overheid aan te kloppen, maar bij een onafhankelijke organisatie. Dankzij de samenwerking met Verdandi, een nationaal netwerk voor sociale innovatie, hebben ze ook veel oog voor empowerment.
Een bijzonder land, met een bijzondere, melodieuze taal. Ze houden van hun eigen wijs, al staan ze beslist open voor andermans zienswijze. Een prima basis voor moedige dialogen.

Lid wordenContact