Blog

Out of the Skybox

Wat hebben Moedige Mensen, Euroborg, FC Groningen, Rabobank, "the Sky is the limit" en armoede en schulden met elkaar te maken?!
Jacqueline Beekman
30 maart 2017 | 1 minuut lezen


‘The sky is the limit’ wordt in figuurlijke zin gebruikt voor je ongelimiteerde mogelijkheden. Toen Neil Armstrong op 21 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan zette, ontkrachtte hij weliswaar de letterlijke betekenis van die uitdrukking, maar de figuurlijke betekenis ervan zette hij juist enorm veel kracht bij: alles wat je kunt bedenken, is mogelijk. Maar wat ik nooit had kunnen bedenken is dat ik ooit een voet zou zetten in een skybox van Euroborg, het stadion van FC Groningen.
Toch deed ik dat afgelopen maandag, dankzij de Rabobank Groningen.
Daar zat ik niet alleen, maar samen met mensen uit het bedrijfsleven, van het sociaal werk, maatschappelijk betrokken partners en de wethouders Mattias Gijsbertsen (Groningen) en Bert Nederveen (Zuidhorn). We voerden het gesprek over Armoede en Schulden van het project Moedige Mensen.
Op het veld was er geen wedstrijd aan de gang, maar in de skybox wel. Met z’n allen bonden we de strijd aan met de armoede in de regio Groningen. De locatie inspireerde, er kwamen mooie voorzetten, dieptepasses, inkoppertjes en ja, af en toe ook een afzwaaier. Er waren spitsen met vernieuwende ideeën, middenvelders om het spel te verdelen en verdedigers die voor wat tegenvuur zorgden. Dat alles voor dat ene ultieme doel: als een team samenwerken om de “bal erin te knallen”!
Armoede is hardnekkig en complex, en voor de mensen die ermee kampen vaak pijnlijk en uitzichtloos. Armoede sluit uit, doet pijn, levert stress op en leidt soms tot domme keuzes. We weten het langzamerhand wel met elkaar. De urgentie en noodzaak om te handelen groeit met de dag.
Met de 15 netwerken die we binnen het project Moedige Mensen lokaal en soms regionaal vormgeven maken we een reis met ongekende mogelijkheden. Elke dag komen we met elkaar iets dichter bij een samenleving zonder armoede. Dat gaat voetje voor voetje, stap voor stap; soms lichtvoetig en soms zwaar ploeterend door zuigende blubber.
Maar het begin is er en the sky is the limit! Zolang je maar out of the (sky)box durft te denken!
Moedige Mensen, daar in Groningen.

Lid wordenContact