Activiteit

Aanpak van eenzaamheid in Rotterdam

03 okt
Dinsdag 3 oktober 2017
10:00 tot 17:00
Bijeenkomst
Vivian van Gameren
1 minuut lezen

Eenzaamheid, de Rotterdamse aanpak
Voor alle Rotterdamse 75-plussers elk jaar een huisbezoek, trainingen voor huisartsen en wijkagenten én een spiksplinternieuw, digitaal ‘signaleringssysteem’ dat meldt wanneer de meterstand in een woning niet is opgenomen. Dit zijn slechts een paar maatregelen die wethouder Hugo de Jonge (CDA) aankondigde in zijn ‘strijd tegen de eenzaamheid’. De Jonge noemt het een van de grootste problemen van de stad.

In Rotterdam zijn meer eenzame mensen dan in de rest van Nederland. Hoe groot het probleem is, werd onder meer pijnlijk duidelijk toen in 2013 een Rotterdamse vrouw werd gevonden die al tien jaar dood in haar huis lag. Niemand had haar gemist.

In 2012 gaf ruim 55 procent van de Rotterdamse 65-plussers in een onderzoek aan eenzaam te zijn. De gemeente investeerde inmiddels 6 miljoen euro in deze strijd, die zich vooral richt op eenzame ouderen. Het lijkt te helpen.

Maar er is ook kritiek op de aanpak van De Jonge. “Op het moment dat je mensen benadert met ‘u bent eenzaam’, dan heb je al verloren. Dan ben je al te laat.” aldus Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leyden Academy. ‘Bovendien is eenzaamheid een individuele ervaring – die kun je niet meten of met programma’s bestrijden.’

Kun je beleid voeren om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen of is het aan ouderen zelf om een isolement te voorkomen?

Op dinsdag 3 oktober gaan we hierover in gesprek met o.a. wethouder Hugo de Jonge en Jenny Gierveld, emeritus hoogleraar sociologie en directeur van het NIDI. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Met op de politicibank: Fatima Talbi (PvdA), Michel van Elck (LR), Robin de Roon (D66) .

Verder in deze DRAAD een overzicht van de recente hoogte- en dieptepunten uit de Rotterdamse politiek, verzorgd door de redactie van Vers Beton.

DRAAD wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Arminius

Het volledige programma

Locatie

Museumpark 3
Rotterdam