Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Nieuwsbericht

Life Goals Apeldoorn: gratis samen sporten onder begeleiding van maatschappelijke sportcoaches

Op 8 oktober 2020 geplaatst door

Door Marianne Zegwaard-Waanders op Apeldoorn Direct

Bewegen is goed voor ons mensen, het zet letterlijk iets in beweging. Vandaar de slogan van Life Goals Apeldoorn: Inspire to Move, Move to Inspire. Maar voor niet iedereen is het mogelijk om te sporten. Bij Life Goals Apeldoorn kunnen mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven, gratis en samen deelnemen aan sport en bewegen.

“Mensen kunnen het om veel verschillende redenen moeilijk hebben in hun leven, dan is sport helaas een van de eerste dingen die stil komt te liggen. Dit is zo jammer, want juist sport is een fantastisch middel om te ontladen, maar ook weer op te laden”, vindt Lotte van Kampen sociaal werker bij Stimenz. “Daarom is het zo fijn dat er sportclubs en zorgorganisaties zijn die zich vrijwillig inzetten om mensen in beweging te krijgen.” Onder begeleiding van maatschappelijke sportcoaches (MSC), kunnen ze deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten. Huidige deelnemende sportverenigingen zijn: voetbalvereniging AVV Columbia, Kickboxen bij The GYM en hardlopen bij AV Veluwe.

Verlost van zorgen
Het programma van LGA is een ondersteuning van de zorg die mensen ontvangen, maar ook voor mensen die de zorg verlenen. De deelnemers zijn even verlost van hun zorgen en voor de zorgverleners is het een prettige onderbreking van hun dagelijkse werk.
Ook wethouder Nathan Stukker ziet de meerwaarde van het programma en dat je daarin zonder vrijwilligers niets kan: “Wat ik er zo waardevol aan vind, is dat mensen super laagdrempelig worden geholpen. Gewoon, door zelf in beweging te komen, met hulp van vrijwilligers bij clubs en zorgorganisaties. Dat vind ik goud, als het je als gemeenschap lukt zo’n vangnet op poten te zetten en te houden.”

Samen sterk
Lotte van Kampen is dus als sociaal werker betrokken en ze is enthousiast: “Het is fijn om mensen sport- en bewegen aan te bieden omdat dit door bijvoorbeeld schuldenproblematiek, geen vaste woon- en verblijfplaats meer hebben, of psychische klachten als eerste wegvalt. Gelukkig raakte ik bij toeval bij dit mooie sportproject betrokken. Binnen Stimenz waren ze op zoek naar een medewerker die zich wilde laten opleiden tot MSC. Toevallig had ik toen net intern een bericht geplaatst over mijn eigen privé sportactiviteiten en het lijntje werd intern door een collega snel gelegd. Heel fijn dat het zo kan lopen!”

Vanzelfsprekend onderdeel
Lotte gaat verder: “Het zou geweldig zijn als sport en bewegen een meer vanzelfsprekende rol krijgt binnen de hulpverlening in Apeldoorn. Voor de ene professional zal dat meer automatisch gaan omdat ze misschien zelf feeling hebben met sport, voor de ander geldt dit mogelijk wat minder. Dan zijn prikkels van buitenaf soms nodig om het belang hiervan in te zien. Vanuit Stimenz zijn we hier in ieder geval al mee bezig."

Eerst tijdelijk
LGA werd 6 jaar geleden opgericht en Bernard de Vries en Eddie Zeën maken zich sindsdien hard voor een betere band tussen zorginstellingen en sportverenigingen. Eddie is blij met de bevestiging door toekenning van subsidies: “In eerste instantie was het een tijdelijk project, maar LGA kan nu verder. En de samenwerking met de zorginstellingen en sportclubs maakt het mogelijk dat mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, mensen die begeleid wonen, of gewoon zijn vastgelopen te sporten onder begeleiding.”

Bron: Apeldoorn Direct
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten