Nieuwsbericht

Tweede ronde subsidieoproepen Versterking aanpak eenzaamheid

6 juli 2020 | 3 minuten lezen

ZonMw heeft een nieuwe subsidieronde opengesteld binnen de programmalijn Versterking aanpak eenzaamheid van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning. Doel is om, in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (ministerie van VWS), de maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid te ondersteunen en om op gestructureerde wijze aan de slag te gaan met de doorontwikkeling van eenzaamheidsinterventies.

Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich weleens eenzaam te voelen. Dit heeft nadelige fysieke en mentale gevolgen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich richten op het terugdringen van eenzaamheid. Maar om eenzaamheid duurzaam te verminderen en te voorkomen, is de doorontwikkeling van initiatieven en het verspreiden van kennis en ervaring essentieel.

Nieuwe subsidieronde
Bij het vormgeven van de subsidieoproepen is gebruik gemaakt van de kennis, analyse en ervaring, opgedaan in de pilotfase van het programma Versterking aanpak eenzaamheid. Een overzicht van de initiatieven uit deze pilotfase vind je hier.

Deze tweede subsidieronde bestaat uit twee subsidieoproepen:

1. Subsidieoproep Ondersteuning maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid

Deze oproep richt zich op de ondersteuning van de maatschappelijke beweging die is ingezet door het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Doel van de subsidie is het stimuleren van de doorontwikkeling en desgewenst uitbreiding van bestaande eenzaamheidsinitiatieven die op lokaal niveau impact realiseren en streven naar een duurzame doorontwikkeling. Belangrijk onderdeel is het overdraagbaar maken van de opgedane ervaring en kennis.

De subsidie die aangevraagd kan worden binnen deze subsidieoproep bedraagt maximaal € 40.000,- per project. De looptijd van het project bedraagt minimaal 12 en maximaal 18 maanden. De deadline voor indienen is 1 september 2020.

Wie kan aanvragen?
De aanvragende partij is een reeds bestaande non-profitorganisatie, publieke organisatie (zoals een gemeente), een aanbieder van zorg, ondersteuning of welzijn. De initiatiefeigenaar is mede-aanvrager van het project. De projectgroep bestaat bij voorkeur uit samenwerkingspartners uit het publieke als het private domein.

2. Subsidieoproep Beloftevolle eenzaamheidsinterventies op weg naar erkenning
Deze oproep, die alleen op uitnodiging is opengesteld, richt zich op de ondersteuning van de kwaliteitsontwikkeling van beloftevolle interventies. Deze interventies worden gedurende de looptijd, in aansluiting op het WAC-advies, ondersteund in het goed beschrijven en/of theoretisch onderbouwen van de interventie ter voorbereiding op toelating tot het erkenningstraject van de databank Effectieve sociale interventies.

Corona
De coronapandemie en de hieruit voortvloeiende overheidsmaatregelen hebben een grote impact op de zorg en onze samenleving. Ouderen, in het bijzonder degenen die afhankelijk zijn van Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) en/of eenzaam zijn, vormen een groep die hard getroffen wordt door deze maatregelen. De bestaande eenzaamheid onder ouderen zowel thuis als in het verpleeghuis wordt vergroot en er is een toename te zien van het aantal ouderen dat eenzaamheid ervaart. Tegelijkertijd zien we breder in de maatschappij enorm veel initiatieven ontstaan die op enigerlei wijze inspelen op de negatieve gevolgen van de maatregelen. Evenals het ontstaan van inspirerende samenwerkingen ook op het gebied van het signaleren, voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Dit voedt de motivatie om op gestructureerde wijze aan de slag te gaan met de aanpak van eenzaamheid en tevens de maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid te ondersteunen

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid
Deze subsidieoproep sluit aan bij het actieprogramma “Eén tegen eenzaamheid”. Vanuit dit actieprogramma is in opdracht van het ministerie van VWS medio 2019 door ZonMw een deelprogramma ter ondersteuning van de acties binnen Eén tegen eenzaamheid ontwikkeld. De eerder uitgezette pilotrondes en de hierboven genoemde subsidieoproepen zijn hiervan onderdeel. 

Meer informatie