Nieuwsbericht

Training bewindvoerders verkleint risico op recidive bij gedetineerden met lvb

Chris Bos
14 mei 2019 | 1 minuut lezen

Train bewindvoerders in het herkennen van en omgaan met cliënten met een lichte verstandelijke beperking (lvb) die na een detentie terugkeren in de maatschappij. Dat was verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aan de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI). Onlangs hebben de eerste zestien cursisten de training afgerond, die door MEE is ontwikkeld.

Naar schatting heeft 45 procent van de gedetineerden een lvb. Mensen met een lvb kampen bovengemiddeld vaak met schulden. Beide factoren vergroten het risico op criminaliteit en recidive. Bewindvoering kan een goed instrument zijn om dat risico te verkleinen. Rust en overzicht op financieel gebied leiden namelijk tot meer stabiliteit, wat doorwerkt in andere levensdomeinen zoals wonen, werk en opleiding.

Essentieel hierbij is dat bewindvoerders voldoende kennis en vaardigheden hebben om mensen met een lvb adequaat te begeleiden. BPBI zocht daarom de samenwerking met MEE, omdat MEE is gespecialiseerd in het trainen van professionals in het omgaan met en herkennen van mensen met een beperking als lvb, autisme en niet-aangeboren hersenletsel.
MEE heeft deze training speciaal voor BPBI-bewindvoerders ontwikkeld. Ze leren zo de signalen van lvb te herkennen en om communicatie en interventies optimaal af te stemmen op mensen met een lvb. Dit leidt niet alleen tot een effectievere werkwijze, maar ook tot een betere verstandhouding tussen bewindvoerder en cliënt.

MEE NL-directeur Yvon van Houdt: ‘We zijn blij dat het ministerie en BPBI inzetten op het trainen van bewindvoerders. Het is namelijk heel lastig om mensen met een lvb te herkennen, ook omdat ze verbaal vaak heel vaardig zijn. Daardoor worden ze overschat en overvraagd, wat zowel bij de professional als bij de cliënt tot frustratie leidt en een effectieve aanpak in de weg staat.’

Zo’n 50 bewindvoerders volgen de training, die behalve in Utrecht ook in ‘s-Hertogenbosch en Groningen wordt gegeven. Een van hen geeft als motivatie: ‘Ik ben op deze training afgekomen omdat meer wil weten over de omgang met cliënten met een lvb in relatie tot detentie.’

Foto: Mee