Nieuwsbericht

Video's: Eritrese nieuwkomers toeleiden naar werk en onderwijs

17 december 2018 | 1 minuut lezen

Eritrese nieuwkomers ondersteunen bij het vinden van werk via de route van een passende opleiding. Wat is ervoor nodig om dit als gemeente goed aan te pakken? Dat was het thema van de derde bijeenkomst van het impulstraject kwetsbare Eritrese nieuwkomers. De video's zijn nu beschikbaar op de website van de VNG.

Eritrese statushouders die tussen 2014 en 2016 een verblijfsstatus kregen, staan aan het begin van het integratieproces. Ze doen nog nauwelijks mee op de arbeidsmarkt of in het onderwijs. Daarom wordt hier binnen het impulstraject aandacht aan besteed. De VNG onderzocht tijdens de bijeenkomst met de betrokken gemeenten en een panel van deskundigen waar de gemeentelijke aanpak op dit onderdeel versterkt kan worden.

Video’s bijeenkomst
Werk hebben is van groot belang voor een goede psychische gezondheid. Een obstakel voor vele Eritrese nieuwkomers is de aansluiting vinden op hun eerder genoten vooropleiding en het onderwijssysteem in Nederland. Daarbij is de arbeidsmarkt in Nederland anders georganiseerd dan in Eritrea. Daar bepaalt de overheid vaak het werktraject dat je gaat volgen. In vijf video’s wordt ingezoomd op verschillende aspecten van de arbeidstoeleiding met de nadruk op de onderwijsroute.

Monitor gemeentelijk beleid
De video is een registratie van de presentatie van Merel Kahmann, onderzoeker verbonden aan de monitor beleid arbeidstoeleiding vluchtelingen 2018 van het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Er is extra ondersteuning nodig vanuit gemeenten om Eritrese nieuwkomers toe te leiden naar een baan of een opleiding.

Je vindt de video's op de website van de VNG.