Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Nieuwsbericht

Capelse statushouders stopten hun werkstage niet zomaar

Op 30 oktober 2018 geplaatst door

Lex Staal:, directeur van Sociaal werk Nederland: 'Op dinsdag 16 oktober publiceerde het AD het artikel ‘Syriërs krijgen werkplek maar komen na week niet meer opdagen.’ Nog los van de stigmatiserende bijschriften bij de onrechtmatig geplaatste, privacy-schendende foto’s nemen wij het als landelijke brancheorganisatie voor sociaal werk/welzijnswerk het AD kwalijk dat het zonder hoor en wederhoor dit eenzijdige verhaal van de eigenaar van het betrokken Capelse bouwbedrijf publiceerde.

Uit de persverklaring van wethouder Marc Wilson van Capelle aan den IJssel blijkt dat de statushouders zo ten onrechte kop van jut gemaakt zijn. Niet de statushouders, maar het bedrijf zelf hield zich niet aan de afspraken: “De betrokken statushouders konden geen Nederlands leren omdat er op de werkvloer vooral Pools en Engels werd gesproken. Daarmee ging een belangrijk doel voor de statushouders direct de mist in. Ook bleek DSPPM zich niet te houden aan de 24 tot 32 contracturen. De resterende werkuren waren bedoeld voor scholing van de statushouders. Ondanks een helder contract, eiste DSPPM inzet van 40 uur per week.”

Wethouder Wilson betreurt de gang van zaken met dit bedrijf zeer en had de statushouders via deze werkstage een opleiding, een baan en een toekomst gegund. Er lopen in Capelle meerdere trajecten met andere bedrijven en statushouders die wel goed lopen. “We moeten deze mislukte werkstage met betrokkenen evalueren en ervan leren. Maar bovenal moeten we onnodige en onterechte beschadiging van deze statushouders voorkomen. Dit hebben zij niet verdiend.”

Als landelijk brancheorganisatie zien wij ook dat overal sociaal werkers, gemeenten, betrokken vrijwilligers én bedrijfsleven juist samen met statushouders hun best doen om een zinvol leven hier positief vorm te geven. Integreren is een taai proces, dat veel tijd en doorzettingsvermogen kost. Niet op de laatste plaats doordat Nederland een bureaucratisch land is waar je als nieuwkomer niet zomaar aan het werk kunt: spreek je wel de taal, kun je überhaupt lezen en schrijven? Heb je wel de juiste papieren? Een opleiding? Heb je geld voor die laptop om online toeslagen aan te vragen, een laskap, je Ov-kaart, kinderopvang? En dan hebben we het nog niet over de trauma’s die vluchten, migreren en oorlogsgeweld met zich mee brengen.

Polariserende en negatieve berichtgeving draagt niet bij aan de wil van werkgevers om stageplekken te organiseren. Iets wat op zich wel hard nodig is. Wat dat betreft was het een mooie stap van het Capelse bedrijf. Succesvolle integratie gaat niet vanzelf en vraagt van minstens drie kanten inzet: regelruimte van gemeente, begeleiding door vakmensen en bedrijven die de deur open zetten. Kortom: samenwerking!"

Ondertussen heeft het AD ook de statushouders aan het woord gelaten in een reactie, en zijn de foto's online vervangen. 
Dit atikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hans Roskam, directeur-bestuurder van Welzijn Capelle. 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Communicatieadviseur
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten