Nieuwsbericht

Verward gedrag signaleren is een taak van iedereen

Chris Bos
6 september 2018 | 1 minuut lezen

Het opvangen van kwetsbare of zelfs verwarde mensen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Nederlanders. Dat staat in het manifest 'Oog voor elkaar' dat is ondertekend door bn’ers, vertegenwoordigers uit de geestelijke gezondheidszorg en politici. Cornel Vader tekende namens het Leger des Heils (lid van Sociaal Werk Nederland). De oproep is afkomstig van het Schakelteam Personen met Verward gedrag.

De politie rukte de afgelopen jaren steeds vaker uit voor instabiele mensen die hun omgeving opschrikken met riskant gedrag. In 2017 kreeg de politie meer dan 83.500 meldingen hierover binnen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2011. Ook zijn de situaties volgens de politie steeds ernstiger en zijn er vaker wapens bij betrokken.

Het Schakelteam, onder leiding van bestuurder Onno Hoes, is in 2016 opgericht door twee ministeries en de VNG om in twee jaar tijd een landelijke aanpak voor hulpverlening aan personen met verward gedrag te presenteren.

Instanties schieten tekort
Eerder al riep het team gemeenten op meer aangepaste hulp te bieden aan mensen met complexe problemen als eenzaamheid, woningnood, werkloosheid, schulden of een combinatie daarvan. Dat schiet er nu nog te vaak bij in. Ook wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn nog altijd te lang. Wie hulp nodig heeft bij autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen moet langer dan de maximaal toegestane drie maanden wachten.

Sterke sociale basisstructuur helpt
Zorginstellingen en overheden kunnen het niet alleen, vindt het Schakelteam. Daarom worden in het manifest ook burgers opgeroepen hun kwetsbare naasten te helpen waar mogelijk.
Belangrijk is dan ook dat die burgers weten waar ze heen kunnen met hun signalen. Een sterke sociale basisstructuur kan helpen om die signalen op te vangen, er iets mee te doen en zo nodig door te leiden naar gespecialiseerde instanties. Juist deze doelgroep heeft baat bij snelle signalering, hulp en waakvlamondersteuning om op slechte momenten niet helemaal op alle levensterreinen af te glijden.
Maar nog lang niet in alle gemeenten is de samenwerking en ondersteuning op orde, bleek uit een recente quickscan van Sociaal Werk Nederland. Het sociaal werk zou deze groep nog beter kunnen ondersteunen als wordt voldaan aan stevigere randvoorwaarden, zoals kennisontwikkeling en financiële (regel)ruimte. 

Lees de berichtgeving van de NOS