Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Nieuwsbericht

Thuishuis wint nationale Eenzaamheid Prijs 2015

Op 25 september 2015 geplaatst door

 De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 gaat naar Thuishuis. Dat bepaalden de ruim 250 deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres vandaag door te stemmen op een van de drie door een vakjury genomineerde praktijken. Ruim de helft (52%) van de aanwezigen stemde op deze activiteit. De Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving.

Winnaar Thuishuis
Directeur Jan Ruyten van Thuishuis ontving de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 vandaag op het Nationaal Eenzaamheid Congres in Lelystad. Tevens de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid die loopt van 24 september t/m 3 oktober. Jop Fackeldey, wethouder Wonen van Lelystad en vicevoorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen, reikte de prijs uit. Deze bestaat uit 5000 euro ten behoeve van de activiteit en een kunstobject. De andere twee genomineerde projecten waren Akker71 door Volkshuisvesting Arnhem (tweede prijs) en Plus Wonen door Stichting Plus Wonen (derde prijs). Zij ontvangen respectievelijk €2.000 en €1.000 voor hun activiteit.

Nationale Eenzaamheid Prijs
De Nationale Eenzaamheid Prijs is in het leven geroepen door Coalitie Erbij om Nederlanders (zowel organisaties als individuen) te laten meedenken hoe we samen eenzaamheid kunnen aanpakken en om effectieve activiteiten te delen. Een deskundige vakjury koos uit 55 inzendingen – die allen op www.samentegeneenzaamheid.nl te lezen zijn – de drie meest aansprekende activiteiten tegen eenzaamheid via speciale vormen van huisvesting. De ingediende activiteiten werden beoordeeld op criteria als inspirerend, effectief en kansen voor de lange termijn.

Thuishuis door Stichting Thuis in Welzijn
Een Thuishuis is een speciale woning waar vijf tot zeven alleenstaande 60-plussers met een smalle beurs bij elkaar wonen. Ze hebben een eigen verblijfsruimte en delen een woonkamer, tuin en logeerkamer. Twee projecten zijn gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. Harderwijk gaat dit najaar open. De doelgroep bestaat onder andere uit ouderen die (dreigen) te vereenzamen. Waar nodig ondersteunen vrijwilligers de bewoners. De mogelijkheid bestaat ook dat vrijwilligers huisbezoeken brengen aan alleenstaande ouderen in de buurt, om hen uit te nodigen om weer mee te doen.
“Wij gaan het geld inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie te realiseren. Dan kunnen we een begin maken met het opzetten van het onderdeel Inloophuis voor mensen met dementie in Harmelen”, zegt Jan Ruyten, directeur Stichting Thuis in Welzijn.

De MOgroep is kernpartner van de Coalitie Eenzaamheid die ook de Week tegen Eenzaamheid organiseert. Zie ook de nieuwe website voor proessionals in zorg, Zorgtegeneenzaamheid.nl

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten