Nieuwsbericht

Unieke kans: organisatie gezocht voor filmpje ‘Zingeving in de lokale praktijk’

9 maart 2021 | 2 minuten lezen

Sociaal Werk Nederland zoekt voor een filmpje en artikelen een organisatie die goed samenwerkt met een of meer geestelijk verzorgers rond zingeving. Sociaal Werk Nederland ontwikkelt mee aan de ondersteuning bij zingeving, ‘levensvragen’ en het aanbod 'goede gesprekken'. Dat doen we in samenwerking met Agora in het project Geestelijke Verzorging Thuis.

Zingeving speelt een rol bij hoort bij de gedachte dat ouderen langer thuis wonen, in de aanpak tegen eenzaamheid, de groeiende bewustwording van deze dimensie zingeving in palliatieve zorg en het belang van psychosociale gezondheid als belangrijke onderlegger voor fysieke gezondheid en bij mantelzorgondersteuning.

De fase waarin dit project zich bevindt: verschillende professionals uit het sociaal domein aan het denken zetten, bewust maken van het belang hiervan. En hen laten samenwerken: verwijs naar elkaar door, weet van elkaars rol en expertise rond dit onderwerp. Zo kun je samen lokaal vroegsignaleren dat een buurtbewoner, cliënt of patiënt worstelt met levensvragen. En wie het meest geschikt is om hierin te ondersteunen zodat mensen meer welzijn en zingeving ervaren. Dat kan de huisarts zijn die doorverwijst naar de sociaal werker of een geestelijk verzorger, of de geestelijk verzorger die samenwerkt met een sociaal werker, voor een ontmoeting of juist een verdiepend gesprek, en hiervoor naar elkaar verwijzen.

‘Zingeving is veel belangrijker dan we beseffen,’ zegt Jaap Schuurmans, huisarts, in de korte film die 25 februari vertoond werd in de online sessie ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk’ van Agora.

Lees het verslag en bekijk de video hier. Ruim 170 deelnemers uit zorg en #sociaaldomein namen deel aan de sessie. Jaap Schuurmans, huisarts, huisartsenopleider en palliatief consulent en Wendy de Bruijn, #praktijkondersteuner somatiek en ouderenzorg van #huisartsenpraktijk Ottenhoff, vertellen in de film hoe zij #zingeving en #geestelijkeverzorging integreren in de zorg voor hun patiënten. Zij waren live aanwezig om met deelnemers kennis uit te wisselen. Zo'n praktijkverhaal willen we ook maken rond samenwerking sociaal werk <> geestelijk verzorging.

Oproep praktijkverhaal: zingeving in sociaal domein
Ben jij professional of werk je bij een organisatie die ondersteuning geeft bij zingevingsvragen aan mensen die thuis wonen? Werk je hierin samen met geestelijk verzorgers (Centrum voor Levensvragen) en wil je op korte termijn meewerken aan een praktijkverhaal of filmpje? Neem dan contact op met Birgitte Birnie, communicatie Geestelijke Verzorging Thuis via e-mail: bbirnie@agora.nl

Lid wordenContact