Nieuwsbericht

Regels schrappen in jeugdzorg en Wmo

Chris Bos
8 mei 2019 | 1 minuut lezen

Rita Verdonk en Martijn Leisink zijn eind vorig jaar aangesteld om als speciaal adviseurs de regeldruk bij zorgaanbieders en professionals in de Wmo en de jeugdzorg aan te pakken. Binnen één jaar moeten de administratieve lasten voor professionals en zorgaanbieders in de Wmo en de Jeugdzorg merkbaar verminderd zijn, was de opdracht die ze meekregen van minister Hugo de Jonge (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht koepels van zorgaanbieders en zorgprofessionals.

Dump de rompslomp
De administratieve lasten zijn veel medewerkers in de jeugdzorg en de Wmo een doorn in het oog. Daarom wil het kabinet met het programma Ontregel de Zorg en samen met gemeenten en zorgaanbieders zorgen voor minder papier, zodat er meer tijd overblijft voor zorg en ondersteuning.
Rita Verdonk is inmiddels aan de slag gegaan om vooral het werk van de professional binnen de jeugdzorg en de Wmo te ontdoen van overbodige administratieve rompslomp. Zo zal ze onder anderen met werkgevers en werknemers verschillende sessies organiseren om regels te schrappen.

Schrapdag Jeugdzorg
Op initiatief van FNV en CNV wordt er een Landelijke Schrapdag in de jeugdzorg georganiseerd. In alle 42 samenwerkingsregio’s gaan jeugdzorgwerkers tegelijkertijd vermijdbare administratie en regels uit de jeugdzorg schrappen. De organisatie van deze dag is in volle gang en is mede in handen van de BPSW (beroepsvereniging van professionals in sociaal werk).
De eerste sessie is op 12 juni van 9.30 -14 uur, de tweede op 4 september 9.30 -14 uur.

Schrapdag Wmo
Ook Sociaal Werk Nederland had onlangs een gesprek met speciaal adviseur Rita Verdonk. Marcel Mathijssen: ‘We hebben afgesproken dat we een regionale schrapsessie gaan organiseren over de Wmo; voor onze leden in de betreffende regio en hun lokale partners. Bovendien hebben we Rita Verdonk vast in contact gebracht met een aantal leden omdat zij van hen graag wil horen waar zij tegenaan lopen en welke regels wat hen betreft mogen worden geschrapt.’

  • Er is een platform dat overzicht en helderheid biedt over te schrappen en geschrapte regels in het actieplan (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bekijk de hulpmiddelen en inspirerende voorbeelden om ook zelf aan de slag te gaan met (ont)regelen op www.ordz.nl