Themaoverzicht

Effectiviteit

Kwaliteit & Professionalisering

De kwaliteit van sociaal werk hangt nauw samen met  de effectiviteit ervan. Zijn de beoogde resultaten behaald? Ervaren klanten meerwaarde? Heeft het (financieel) rendement opgeleverd? Opdrachtgevers, samenwerkingspartners én sociaalwerkorganisaties zelf zoeken antwoorden op deze vragen. Voor verantwoording maar vooral omdat inzicht in effectiviteit en meerwaarde noodzakelijk is om de ondersteuning van doelgroepen te verbeteren. Er bestaan inmiddels allerlei instrumenten die effectiviteit inzichtelijk maken: wat betreft financieel rendement (bijvoorbeeld SROI en MKBA), tevredenheid, of het door de klant beleefde effect van een activiteit of dienstverlening (Effectmeter).

Blog

GEBRUIKERSPERSPECTIEF IN HET SOCIALE DOMEIN

Vol energie kwam ik gistermiddag terug uit een bijeenkomst met een aantal medewerkers van een organisatie in de gezondheidszorg. Deze organisatie had me gevraagd om verhalen op te halen bij een aantal gebruikers van hun dienstverlening. In deze bijeenkomst gingen we de verhalen gebruiken om de diepte in te gaan: wat vertellen ze ons over de ‘vingerafdruk’ van de organisatie?

Elke keer weer ben ik blij verrast over de werking van verhalen. Verhalen raken, zorgen voor ontroering: “wat mooi om te lezen wat ik voor hen beteken. Hier doe ik het voor”.  Verhalen verbinden: “Hé, nu ik jouw perspectief heb gehoord, zie en lees ik andere dingen in het verhaal.”  Verhalen zorgen voor nieuwe inzichten: “Dit is de emotionele behoefte van gebruikers waarin wij voorzien, dit hebben ze nodig”. “Dit is wat werkt, dit is onderscheidend in onze aanpak”.  

Als je de begrippen 'werkzame mechanismen' en 'werkzame elementen'echt betekenis wilt geven, duik dan in verhalen van je gebruikers. Door verdiepende vragen te stellen ontdek je welke werkzame mechanismen en elementen van toepassing zijn voor jouw organisatie.

Nieuwsgierig: riemie@enerrgy.nl

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten