Goed voorbeeld

Investeren in sociaal werk loont! Collega Greet Bouman aan het woord

Door het transformatieproces bij gemeenten zoeken sociaalwerkorganisaties en gemeenten naar de optimale vorm van samenwerking. Greet Bouman, directeur/bestuurder van Stimenz, ziet het als kans wanneer gemeenten werken vanuit de principes van opdrachtgeverschap (wat) en de uitvoering (hoe) laten bij de sociaalwerkorganisaties. “Dus gemeenten die vertrouwen op het vakmanschap van de professionals en actieve burgers in hun waarde laten. Dat levert een mooie samenwerking op waarin wij ons werk het beste ten uitvoer kunnen brengen.”

Gemeenten die oog hebben voor preventie en investeren in sociaal werk durven los te laten. Ook als het gaat om de grotere zorgvragen binnen de gemeente. Het streven van Stimenz is om partner in beleid en uitvoering te zijn voor gemeenten wanneer het gaat om sociaal werk. Een mooi voorbeeld is de gemeente Apeldoorn met het project ‘In Huis’. Bij dit project worden gezinnen preventief, op hun vraag, ontlast waarmee zwaardere zorg - en wellicht op termijn uithuisplaatsing - kan worden voorkomen. Deze ondersteuning wordt geboden door andere gezinnen; burgers helpen burgers! Het ‘In Huis’- project is een initiatief van de gemeente en de uitvoering ligt bij Stimenz en Humanitas. De hulpvragen komen bij deze sociaalwerkorganisaties binnen en zij koppelen en faciliteren de vraag- en steungezinnen. Daarnaast zijn ook jeugdzorgaanbieders betrokken met pleegzorg en gezinshuizen. “Dit is een prachtig voorbeeld van goed samenwerken en van substitutie, het door preventie voorkomen van zwaardere zorg”, bevestigt Bouman.

Vanzelfsprekend kiezen gemeenten de vormgeving van sociaal werk die past bij de lokale inrichting en samenleving, vindt Bouman. “Gemeenten kiezen soms voor het zelf inrichten en leiden van sociale teams die dan bij voorkeur intensief samenwerken met andere (sociaalwerk)organisaties. Soms worden sociale teams ondergebracht bij sociaalwerkorganisaties die samen met partners de ketensamenwerking rond burger- en buurtkracht vormgeven”. Een kleine gemeente kan ook voordelen hebben als het gaat om korte lijnen tussen partijen. “Sociaal werkers kunnen bijvoorbeeld samen met de ambtenaren optrekken om probleemgezinnen te ondersteunen. Dat gebeurt ook.”  

Bouman vindt het ook van belang om zichtbaar te maken wat de meerwaarde is van sociaal werk via maatschappelijke kosten-baten analyses en de effectcalculator. Stimenz was hier zelf al mee bezig en binnen Invoorzorg! thematranche Welzijn wordt nu met 10 sociaalwerkorganisaties gewerkt aan het in beeld brengen van effecten: “we willen onderbouwen dat investeren in sociaal werk loont!” 13 februari wordt dit gepresenteerd in het E-zine dat ter afronding van de thematranche wordt opgesteld.

Details

Geplaatst op: 28 november 2016 - 13:00
Geplaatst door:
Profielfoto van Janina van der Zande
Janina van der Zande