Nieuwsbericht

Bijeenkomst over uitkomst Trimbos-enquête: sociale professionals ongezonder dan vóór corona

Op 15 september 2020 geplaatst door

Niet alleen het medische zorgpersoneel heeft een hectische tijd achter de rug. Ook voor psychische hulpverleners en sociaal werkers betekende “de corona” alle hens aan dek. Met een mogelijke tweede golf en de nodige economische klappen in het vooruitzicht is het zaak om ook deze zorg- en welzijnsprofessionals op de been te houden, zegt onderzoeker Marja van Bon-Martens van het Trimbos-instituut.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor het werk en de werkbeleving van professionals die hulp, zorg en ondersteuning geven bij psychische problemen? Is de werkdruk toegenomen of juist niet? Kunnen ze de zorg bieden die ze voor hun cliënten nodig vinden? En wat doet dit met hun eigen psychisch welbevinden?

Om daar een beeld van te krijgen vroegen de onderzoekers de betreffende professionals om een online vragenlijst invullen. De uitkomsten ervan logen er niet om: deze professionals kampten met een hogere werkdruk tijdens de coronacrisis; die steeg namelijk van 7,0 naar 8,1 tijdens de piek van de crisis, op een schaal van 1 t/m 10. Deze toename schreven ze vooral toe aan de inspanning die nodig was om in contact te blijven met cliënten (64,8%), het naleven van de Covid19-protocollen (55,2%) en de veranderde beschikbaarheid van collega’s (46,4%).

Van de professionals die de vragenlijst invulden werkt 16% in het sociaal werk, de rest in de ggz. ‘Als brancheorganisatie zijn we natuurlijk benieuwd naar wat “onze mensen” hebben ingevuld,’ aldus Johan Huttinga. ‘Daarom hebben we samen met Trimbos een online bijeenkomst georganiseerd voor bestuurders en hrm-managers, waarop onderzoekster Marja Van Bon-Martens de cijfers over het sociaal werk verder toelicht. Die bijeenkomst is op 25 september van 10 tot 11 uur. Aanmelden kan nog.’

Interessant en onrustbarend is dat de ondervraagde professionals vonden dat hun gezondheid en functioneren achteruit is gegaan in vergelijking met de situatie vóór de coronacrisis. Dit was vooral het geval voor de psychische gezondheid: bijna een kwart van de professionals voelde zich nu psychisch ongezond. Daarbij leefde een relatief groot deel van de professionals ongezonder dan voor de crisis en had bijna een derde (veel) meer slaapproblemen dan vóór de crisis. Meer dan de helft van de professionals gaf dan ook aan behoefte te hebben aan hulp of ondersteuning, vooral bij het omgaan met de balans tussen privé en werk en het omgaan met communicatietechnologie.

Hoewel de werkdruk inmiddels ook weer wat is gedaald, is het toch zaak om nog eens goed stil te staan bij die uitkomsten, stelt Johan Huttinga. ‘Het aantal besmettingen stijgt weer fors en een nieuwe crisis met ligt op de loer. Hoe gaan we ons daarop voorbereiden? Welke lessen hebben we geleerd? Wat heeft gewerkt en wat heeft de professional nu nodig om zijn werk goed te doen en gezond te blijven? Ik denk dat dat voor iedere bestuurder en hrm-manager belangwekkende vragen zijn.’

Meedoen aan de bijeenkomst? Geef je op via info info@sociaalwerk.nl. Je krijgt dan een uitnodiging om via Teams deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Bron: Sociaal Werk Nederland, Trimbos-instituut
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten