Nieuwsbericht

Sociaal werk staat zwaar onder druk: FNV bestuurders sturen Brief naar Kamercommissie VWS

2 september 2020 | 1 minuut lezen

Sociaal werkers vragen welke maatregelen de politiek neemt tegen het groeiend aantal problemen in de sector. Een open brief daarover aan Tweede Kamerleden hebben FNV-bestuurders vandaag verzonden.

Meer werkdruk
Door de integrale aanpak en preventie van problematiek en het vergroten van zelfredzaamheid, moeten sociaal werkers steeds meer samenwerken en expertise opbouwen. Tegelijkertijd zijn er minder collega's, waardoor de werkdruk is toegenomen.

Nog urgenter door corona
Het sociaal werk is ontzettend belangrijk. Het zorgt namelijk voor een betere kwaliteit van leven en meer sociale samenhang in dorpen en steden. Hierdoor hoeft minder duurdere specialistische zorg -met enorme wachtlijsten - worden ingeschakeld. Iets wat nu met de economische en sociale crisis door corona nog belangrijker is. Het waren de sociaal werkers die de spanningen in wijken en gezinnen tijdens de lockdown zoveel mogelijk opvingen.

Ons werk wordt onderschat
Wat is de praktijk waarin wij moeten werken?

  • De gemeenten besteden te weinig geld aan onze instellingen.
  • Aanbestedingen met als gevolg bureaucratische rompslomp en een woud aan rapportageverplichtingen.

Dit houdt ons af van ons  eigenlijke werk: sociaal werk voor de inwoners. Het wordt alleen nog maar erger. Ons werk wordt onderschat. In plaats van investering in onze expertise als professionals en het belang van de inwoners, wordt de markt meer en meer bepaald door inperking van budgetten, aanbestedingen en resultaatverantwoordelijkheid. In plaats van meer waardering staan onze arbeidsvoorwaarden onder druk, komen we collega’s tekort en kiezen minder mensen voor dit werk.

Dit willen wij van de politiek
In onze brief aan de politiek, vragen we om het volgende:

  1. Investeer in het Sociaal werk en stel hiervoor eisen aan de gemeenten.
  2. Stop met de gekte van aanbestedingen.
  3. Zet Sociaal Werk steviger in voor preventie. 
  4. Zorg voor rust in de maatschappij. HIermee voorkomen we een tweedeling in de maatschappij.

Wij wachten de reactie van de leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer af.
U vindt de open brief aan op de website van de FNV.