Nieuwsbericht

Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn

21 september 2020 | 1 minuut lezen

Minister Hugo de Jonge heeft eind 2018 aangegeven het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn verplicht te willen stellen. Het doel van het register is het voorkomen dat medewerkers die strafbaar gedrag plegen jegens cliënten ongestoord binnen de sector(en) kunnen blijven werken. Hiermee draagt het register bij aan de integriteit van de professionals en de kwaliteit van de dienstverlening. Het register is een aanvulling op de VOG omdat de VOG in de praktijk onvoldoende zekerheid geeft bij de aanname van medewerkers.

Het waarschuwingsregister is nu alleen beschikbaar voor organisaties in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de verzorging, verpleeghuizen en thuiszorg. Momenteel werkt het ministerie van VWS aan een conceptwetsvoorstel om het waarschuwingsregister verplicht te stellen voor zorg & welzijn. Dit heeft ook gevolgen voor onze sector.

Op dinsdag 13 oktober vindt er van 13.30 tot 15.00 een online bijeenkomst plaats waarbij het ministerie inventariseert hoe partijen naar het wetsvoorstel kijken. Daarnaast wil het ministerie onder andere inzicht krijgen wat de verplichtstelling voor onze sector zou betekenen.

Sociaal Werk Nederland vind het belangrijk dat jullie stem hierin wordt gehoord, dus meld je aan via deze link

Daarnaast is het ook mogelijk om Sociaal Werk Nederland van input te voorzien via: elten@sociaalwerk.nl