Themaoverzicht

CAO & Juridische Zaken

Arbeidszaken

Sociaal Werk Nederland onderhandelt namens de leden met de vakbonden over de CAO Sociaal Werk. Doel daarbij is een cao af te sluiten die een aantrekkelijk en betaalbaar instrument is voor het arbeidsvoorwaardenbeleid binnen organisaties zelf. De cao moet een weerspiegeling zijn van de stevige en duidelijke positie die de branche op de arbeidsmarkt inneemt. Leden met een abonnement op Juridische Zaken Online kunnen vragen stellen over de CAO Sociaal Werk en arbeidswetgeving.

Nieuwsbericht

Update IKB en uitkeringsproblematiek

Op 4 maart 2019 geplaatst door

Sinds ons laatste bericht over de stand van zaken omtrent het IKB in relatie tot uitkeringen is er achter de schermen veel werk verzet. Er heeft inmiddels een aantal gesprekken plaatsgevonden over het IKB en de uitkeringsproblematiek, maar we zijn er nog niet.

In vervolg op een brief van de cao-tafel Sociaal Werk aan de Minister stuurde met betrekking tot dit onderwerp, heeft Sociaal Werk Nederland samen met de secretaris van de cao-tafel eind vorig jaar een gesprek gevoerd bij het Ministerie van SZW.

Kort gezegd kwam het er op neer dat de systemen van de loonaangifte niet zijn toegerust op dergelijke budgetten als gevolg waarvan er verrekening met de uitkering plaatsvindt. Op zich opmerkelijk dat dit opspeelt omdat hier voorafgaand aan de invoering van het IKB uitvoerig over is gesproken met de Belastingdienst en het UWV.

Aanpassing van de loonaangifte zou mogelijk een oplossing zijn, maar ja: dan praten we over een wetstraject van minimaal twee jaar. Dit betekent voor nu dat bij een eventuele korting op de uitkering als gevolg van het IKB altijd bezwaar moet worden gemaakt bij UWV.

Het lijkt erop dat er binnen het UWV wisselend met het bezwaar wordt omgegaan (geen bestendig beleid in het wel of niet gegrond verklaren van een bezwaar). Er zal daarom met het UWV een gesprek plaatsvinden om tot een oplossing te komen. 

De cao-tafel wordt door de Star (Stichting van de Arbeid) ondersteund om het gesprek met UWV inhoudelijk goed vorm te geven. Nadat dit gesprek heeft plaatsgevonden, zullen wij daar over berichten.

Op het moment dat er nieuws te melden is, dan kunt u dat ook hier terugvinden

Bron: Sociaal werk nederland
Trefwoorden: cao, ikb, uitkering, uwv
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Senior jurist
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten