Nieuwsbericht

Beroepsregister sociaal werker en cao

Maaike Verheul
25 juni 2018 | 1 minuut lezen

Sinds 14 maart 2018 kunnen sociaal werkers zich registreren in het beroepsregister voor sociaal werkers.  Het register is een ontwikkelinstrument voor de deskundigheid van sociaal werkers en is één van de resultaten van het programma Sociaal Werk Versterkt.

Over de kosten van registratie en de tijd en kosten voor scholingsactiviteiten is in de cao Sociaal Werk de afspraak opgenomen dat tijdens de looptijd van de cao (van 1 april 2017 tot 1 juli 2019) tussen sociale partners overleg plaatsvindt of en zo ja onder welke condities afspraken worden opgenomen in de cao. Geen concrete afspraak in de cao dus over wie voor welk deel verantwoordelijk is, omdat op het moment waarop de cao werd afgesloten, nog niet bekend was welke kosten en activiteiten met het register gepaard zouden gaan.

De voorwaarden voor registratie zijn onlangs bekend geworden. Om je als sociaal werker te registreren in het beroepsregister voor sociaal werkers dient jaarlijks een bedrag van 70 euro inclusief btw betaald te worden. Daarnaast moet je als sociaal werker de zogenoemde PE-cyclus doorlopen, wat onder andere inhoudt dat je een ontwikkelplan moet hebben, ontwikkelactiviteiten moet verrichten en daarop moet kunnen reflecteren.  

Cao-partijen hebben geen cao-afspraak gemaakt over de verdeling van kosten tussen werkgever en werknemer met betrekking tot de registratiekosten en met betrekking tot de tijd en kosten voor de ontwikkel- en reflectieactiviteiten. Tegelijkertijd vindt Sociaal Werk Nederland het van belang dat sociaal werkers zich registreren in het register en wil registratie van sociaal werkers stimuleren.

Sociaal Werk Nederland adviseert daarom haar leden om, gedurende de looptijd van de cao, als werkgever de kosten van registratie te betalen en om over de benodigde tijd en kosten voor ontwikkel- en reflectieactiviteiten tussen werkgever en werknemer onderlinge afspraken te maken.