Publicatie

Verslag OPOF 21 april 2011

Hedy Raden Soedjono
3 oktober 2011 | 1 minuut lezen

De bijeenkomst voor personeelsfunctionarissen (OPOF) was geheel gewijd aan het thema ‘communicatie bij reorganisatie’. Gedurende de dag wordt dit thema vanuit drie verschillende invalshoeken benaderd: interne en algemene communicatie bij veranderingen, persoonlijke communicatie en communicatie van personeelsfunctionaris richting management, directie en bestuur.

Presentatie Monica Wigman
“Hoe voorkom ik onrust en weerstand? Hoe betrek ik mijn mensen goed bij een verandering? Wat zijn voorbeelden van geslaagde communicatie-interventies?” Monica Wigman, communicatieadviseur bij de Maatschap voor Communicatie in Utrecht, is expert in veranderingsprocessen. Zij houdt een presentatie over interne communicatie bij veranderingen en zal hiervan verschillende aspecten tegen het licht houden:
-De functie van communicatie bij verschillende soorten veranderingen
-Wanneer is communicatie effectief?
-Belang van en manieren om te luisteren
-Do’s en don’ts
Monica Wigman zal de deelnemers actief betrekken bij haar presentatie; tussentijds kunnen vragen worden gesteld en als afsluiting inventariseren we de grootste knelpunten en tips die we voor elkaar hebben. Deelnemers gaan naar huis met inspiratie, voorbeelden van hoe het wel en niet moet en concrete handvatten voor hun eigen vraagstukken.

Freek Nijhuis
Nijhuis is een zeer ervaren trainer op het gebied van verandermanagement. Hij zal tijdens zijn presentatie ingaan op communicatie in de persoonlijke interactie tussen mensen. De personeelsfunctionaris krijgt hiermee bij uitstek te maken op het moment in een reorganisatieproces dat een medewerker bijvoorbeeld te horen krijgt dat zijn functie wijzigt of vervalt. Het is van belang dat een personeelsfunctionaris kennis heeft van het veranderingsproces dat een medewerker (in het algemeen) doorloopt. Al is het alleen maar om op een constructieve manier om te gaan met de reactie of het gedrag van de medewerker. De filosofie van Freek Nijhuis is dat je dit pas goed kan doen als je zelf hebt ervaren hoe bijvoorbeeld weerstand tegen verandering aanvoelt. Hij zal daarom de confrontatie richting deelnemers zeker niet uit de weg gaan.

Arthur Hol
Arthur Hol advocaat en HRM-professional zal zijn licht laten schijnen op de communicatie van de personeelsfunctionaris richting management, directie en bestuur tijdens een veranderingsproces. Het gaat daarbij vooral om de personeelsfunctionaris als organisatieadviseur en regisseur van veranderingstrajecten. Hoe zorg je ervoor dat je als personeelsfunctionaris zo communiceert dat er naar je wordt geluisterd? Welke vaardigheden kun je hiervoor inzetten? Met welke factoren moet je rekening houden?

Ook zal Arthur Hol in zijn presentatie een toelichting geven op het programma van het seminar ‘Bezuinigingen, Reorganisatie en Sociaal Plan’ dat de MOgroep op 12 en 25 mei voor de leden organiseert. Dit seminar is bedoeld voor personeelsfunctionarissen, bestuurders of andere medewerkers van een organisatie die met een reorganisatietraject bezig zijn of hiermee op korte termijn aan de slag gaan.

1 document toegevoegd