Themaoverzicht

Benchmark

Arbeidszaken & Ondernemerschap

Sinds 2011 vergelijken de leden van Sociaal Werk Nederland zich met elkaar op het terrein van Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Deze Benchmark richt zich vooral op de bedrijfsvoering. Het doel ervan is drieledig: leren van elkaar, verbeteren door vergelijken en het bieden van een instrument voor verantwoording.
Daarnaast kunnen we als branchevereniging dankzij de Benchmark essentiële informatie over onze leden gebruiken bij de lobby en belangenbehartiging.

Blog

Benchmarkresultaten 1 september beschikbaar

Op 15 augustus sluit de benchmark voor onze leden in het sociaal domein. Eén keer per jaar voeren zij gegevens in over de eigen bedrijfsvoering in de benchmark. Vervolgens kunnen zij per 1 september rapportages inzien over waar zij zich bevinden binnen de sector. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om de eigen bedrijfsvoering efficiënter in te richten. Ook kunnen deze kwantitatieve gegevens meegenomen worden naar opdrachtgevers, aangevuld met het eigen verhaal van de organisatie.

Statistieken met eigen bedrijfsvoering centraal
Vanaf 1 september is via de Benchmark Sociaal Werk een ‘Brief op maat’ te vinden. Iedere organisatie die de benchmark heeft ingevuld krijgt deze brief op maat. De eigen cijfers worden vergeleken met de sector en organisaties die ongeveer even groot zijn. Je kunt zelf deze vergelijkingsgroepen aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld per provincie een analyse maken of met een andere sector. 

Ook zijn trendrapportages beschikbaar waarbij ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar zichtbaar zijn. Ook hierbij is de eigen bedrijfsvoering het uitgangspunt. Ga je mee met de trends of valt je organisatie daar buiten? Dat is handig om te weten. Desgewenst kun je namelijk je bedrijfsvoering hierop bijsturen.   

Op alle gegevens die je in de benchmark hebt ingevuld kun je gegevens vergelijken bij ‘benchmarken naar keuze’. Steek je bijvoorbeeld qua tarieven boven het maaiveld uit? Of zit je juist veel lager? Dit soort gegevens kun je opzoeken.

Nieuw! Lokale analyse
Dit jaar hebben we voor het eerst ‘de gemeentelijke cijfers’ toegevoegd die bestaan uit de kernstatistieken van gemeenten. Deze gegevens hebben we gebundeld voor inzicht. Er zijn online veel interessante cijfers beschikbaar, bijvoorbeeld via www.statline.nl en www.waarstaatjegemeente.nl die sociaalwerkorganisaties kunnen gebruiken bij gesprekken met gemeenten.

Vanaf 1 september zijn de statistieken beschikbaar op de Benchmark Sociaal Werk. Om deze statistieken in te zien is het van belang om ingelogd te zijn op de benchmarksite (www.benchmark-sociaalwerk.nl).  

Han Bijker
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten