Nieuwsbericht

Petitie wetsvoorstel Domeinoverstijgende samenwerking ondertekend

23 april 2021 | 1 minuut lezen

Tientallen organisaties hebben de volgende petitie ondertekend:

Samen psychische en sociale gezondheid bevorderen, dat is wat wij doen.
We doen dit werk vanuit het perspectief van de mensen om wie het gaat: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.
Iedere dag. Of het nu gaat om wachttijden ggz, 18-/18+ problematiek, eenzaamheid en isolement, complexe zorgvragen, een sluitende aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag of het ontbreken van perspectief op betekenisvolle rollen en activiteiten in het leven: we vinden elkaar in onze ambitie om drempels te slechten en om de kwaliteit van leven van de mensen om wie het gaat in stand te houden, te herstellen en te verbeteren.

Er zijn echter ook drempels die steeds terugkomen. We weten dat ménsen het verschil maken en dat samenwerking tussen professionals altijd beter kan. Wij investeren hier dan ook in. Maar de wetgeving moet daarbij wel helpen. Helaas is die wetgeving nu te vaak een sta-in-de-weg. Het maakt samenwerking ingewikkeld, onaantrekkelijk en soms onmogelijk. Onderzoek na onderzoek wijst dat uit, hulpverleners ervaren het dagelijks en kwetsbare mensen zijn de dupe.

De huidige wetgeving vormt een grote belemmering waardoor domeinoverstijgende samenwerking in de praktijk verhinderd wordt. Vooral de schotten tussen Zvw en Wmo staan samenwerking in de weg, waardoor integrale zorg en preventie zeer moeizaam van de grond komen.

We staan zeer positief tegenover een wetsvoorstel ‘Domeinoverstijgende samenwerking’. Dit is volgens ons een eerste stap in de goede richting.
We zijn echter erg teleurgesteld door de beperkte reikwijdte van dit wetsvoorstel. Het beperkt zich tot de Wet Langdurige Zorg, en verzuimt het samenspel tussen de Zvw, de Wmo en de Jeugdwet erbij te betrekken.

We betreuren dat het wetsvoorstel zich niet richt op psychische gezondheid en op de mogelijkheden om ook vanuit de Zvw in samenwerking met gemeenten te investeren in (terugval)preventie, zelfregie en herstel en meer integrale zorg en ondersteuning voor de mensen om wie het gaat.
De beoogde domeinoverstijgende samenwerking zoals die met het voorliggende wetsvoorstel wordt vormgegeven, leidt volgens ons daarom tot half werk. Vanuit de mensen om wie het gaat en hun naasten bezien is dat een gemiste kans.
We gaan graag met u in gesprek om ons standpunt nader toe te lichten.
Voor het complete bericht en de ondertekenaars: zie de website van Overheid.nl waar de petitie is ge-upload.