Nieuwsbericht

Beleid en uitvoering moeten nog veel dichter bij elkaar komen!

25 april 2022 | 3 minuten lezen

Nanneke Jager, Marjolein Laponder en Bojoura Hoekstra werden in 2021 verkozen als ambassadeurs voor het vak van sociaal werker. Hoe is het ze vergaan? Wat hebben ze eraan gehad? Samen met hun bestuurders maken ze de balans op. In een drieluik belichten we hun ervaringen.
Nanneke Jager

Nanneke draagt op 18 mei tijdens het Jaarcongres 'Sociaal is de Toekomst', het stokje van 'sociaal werker van het jaar' over aan haar opvolger. Nanneke werkt zowel bij WIJ Groningen als Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn; haar bestuurders zijn Mirjam Kuin en Alice Thijs. Wat leverde deze titel haar, én de twee organisaties waar zij voor werkt op? Vertaalt zich dat bijvoorbeeld ook in extra geld vanuit de gemeente?

Nanneke: “Ik hoop het, want meer geld is hard nodig. We draaien nu drie groepen in Vinkhuizen, maar het zouden er ook tien kunnen zijn als we daar genoeg collega’s voor hadden. En je hebt ook echt buurtwerkers nodig. Je moet het vertrouwen van bewoners kunnen winnen, zodat iemand die jou aanklampt over het schooladvies van zijn zoon ook zijn zorgen uit over zijn verkeerde vrienden. Of neem onze interculturele vrouwengroep De Diamant. Zij hebben ieder voor zich meer meegemaakt dan wij bij elkaar. Maar je wilt niet weten wat er allemaal aan hen voorbijgaat. Wij weten alles over corona, Oekraïne, smeltende poolkappen, noem maar op. Zij krijgen daar níéts van mee.”

Alice: “En dat hoeven ze ook niet per se allemaal te horen, maar ze weten óók niet hoe je bij een priklocatie komt, laat staan hoe je daarvoor een afspraak moet maken. Een DigiD? Die heeft bijna niemand. Dat bespreken we dus in de groep, want een DigiD heb je ook nodig voor de ‘Stadjerspas’, de gemeentelijke kortingspas.”

Mirjam: “Zo’n verkiezing helpt heel goed om onze ervaringen in de uitvoering terug te geven aan de beleidsmakers. Het brengt in ieder geval de discussie op gang. Beleid en uitvoering moeten nog veel dichter bij elkaar komen. Pas dan kun je elkaar werkelijk versterken.” 
Lees hier het hele interview met Nanneke, Mirjam en Alice. 
 

marjolein laponder 2021
Ook genomineerd was Marjolein Laponder: ‘Bij een bureaucratische visie op welzijn staan burgers met 2-0 achter’. 'Cruciaal voor goede hulp is het inlevingsvermogen van alle professionals, of het nu sociaal werkers of beleidsmakers zijn.' Marjolein Laponder is sociaal werker bij Incluzio in Leiderdorp, masterstudent gezondheidspsychologie én was genomineerd voor de Verkiezing Sociaal Werker 2021.
Lees hier het interview met Marjolein en haar leidinggevende van Incluzio. 

Marieke Voogt en Bojoura Hoekstra

In Lelystad werken Bojoura Hoekstra, sociaal werker van Welzijn Lelystad bij Huis voor Taal, en haar directeur-bestuurder Marieke Voogt. 'Marieke: “Bewoners hier hebben de gewoonte hun stad de grond in te praten, terwijl die al bijna vijf meter onder zeeniveau ligt. De stad heeft een hardnekkig minderwaardigheidscomplex en het sociaal werk heeft dat in het kwadraat. Onze reflex is namelijk: zo bijzonder is het niet wat ik doe, dat kan iedereen.” Bojoura: “Het is superbelangrijk dat we constant blijven vertellen wat we doen. Hoe je als sociaal werker met een helpende hand, een schouderklopje of een duwtje in de rug iemands intrinsieke motivatie kunt triggeren, zodat ie zelf weer verder kan.” 
Hier lees je het hele interview. 

Vergeet niet je aan te melden voor het Jaarcongres Sociaal is de Toekomst! 
Redouan, Nadine of Diana? Stemmen op je favoriete sociaal werker van het jaar 2022 kan hier!