Themaoverzicht

Bedrijfsvoering & Financiering

Arbeidszaken & Ondernemerschap

Een sterke branche vraagt om gezonde bedrijven met een goede bedrijfsvoering. Als brancheorganisatie draagt Sociaal Werk Nederland daaraan bij door onze leden te informeren over bijvoorbeeld financieringsbronnenen fiscaliteit. Speciale aandacht is er voor aanbesteden en de relatie met gemeenten (inkoopmodellen), want die relatie is cruciaal voor effectief sociaalwerk. We pleiten voor goede en heldere afspraken en werken samen met relevante partijen aan instrumenten om dit te bevorderen. Om organisaties financieel gezond te houden laten we financiële kengetallen ontwikkelen. Daarnaast stellen we adviezen op over hoe om te gaan met financiële uitdagingen, ontwikkelingen en tegenslagen.

Nieuwsbericht

Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Op 24 juli 2019 geplaatst door

In Nederland heeft iedereen het recht om zich te kleden zoals men wil, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Onder 'zorg' valt vaak ook het sociaal werk.

Dit is geregeld in de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ - in de volksmond boerkaverbod of nikabverbod genoemd. De Tweede Kamer ging in het najaar van 2016 met het wetsvoorstel akkoord. De Eerste Kamer heeft op 26 juni 2018 ook ingestemd. De datum van inwerkingtreding is na overleg met de betreffende sectoren vastgesteld op 1 augustus 2019.

Let op: het sociaal werk wordt niet expliciet genoemd in deze wet, maar een loketfunctie waarbij u in de gemeente informatie verstrekt aan bewoners die voor die informatie nergens anders terecht kunnen valt er wel onder. 
Uit de memorie van Toelichting blijkt wel dat jeugdhulp onder de wet valt.
Sociaal Werk Nederland adviseert om als organisatie zelf te bekijken of uw organisatie werkzaamheden biedt op plekken of gebouwen en situaties als genoemd in de wet. En: ga het gesprek aan met uw personeel en vrijwilligers: wat is uw handelwijze als een bezoeker van een buurthuis bezwaar maakt tegen de aanwezigheid van bezoeker met boerka. 

Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid, hier
De bijlage met definities en reikwijdte van de wet Gezichtsbedekkende kleding vindt u hier. 

Bron: Rijksoverheid
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten