Nieuwsbericht

Onderzoek naar effectiviteit van de budgetcursus

Chris Bos
2 december 2019 | 1 minuut lezen

De Nieuwsbrief van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht verschijnt elk kwartaal en is bedoeld voor professionals binnen het sociaal domein. In de derde editie onder meer artikelen over:

Onderzoek naar effectiviteit van de budgetcursus
Interventies gericht op bevorderen van financieel gedrag leveren weinig op, blijkt uit onderzoek. Dat geldt ook voor budgetcursussen. Hoe kan dat effectiever? Het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit bekeken bij vijf organisaties het effect van een nieuw opgezette (aangepaste) budgetcursus op basis van gedragswetenschappelijke inzichten, vergeleken werd met de traditionele budgetcursus en een controlegroep. Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Het rapport, de handreiking en de factsheet kunt u hier bekijken.

Handreiking: Zorgen over geld? Praten helpt!
Maar hoe maak je geldzorgen bespreekbaar? Het Lectoraat Schulden en Incasso ontwikkelde samen met de gemeente Utrecht een handreiking voor inwoners en professionals.

Er is meer nodig dan vroegsignalering en een schuldenfonds
De Nederlandse schuldenproblematiek is nog altijd fors. Nadja Jungmann schrijft in de blog op de website Sociaalweb wat volgens haar nog meer nodig is en wel helpend zou zijn.