Nieuwsbericht

Wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ten behoeve van de uitwisseling van persoonsgegevens

18 oktober 2019 | 1 minuut lezen

Deze wetswijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening heeft met name betrekking op de uitwisseling van persoonsgegevens van burgers met problematische schulden. De voorgestelde wijziging maakt de uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens voor schuldhulpverlening door gemeenten en andere bij schuldhulpverlening betrokken organisaties mogelijk. De belangrijkste doelgroep van de wetswijziging zijn burgers met schulden. Hierdoor krijgen zij eerder en betere hulp.

In de wet staan enkele voorstellen die van grote invloed zijn op gemeenten: de wet regelt dat gegevens in het kader van vroegsignalering gedeeld mogen worden tussen oa woningcorporaties, energieleveranciers, waterleverancier en gemeenten. De wet stelt ook dat gemeenten op elk afzonderlijke signaal dat zij binnenkrijgen een aanbod van een eerste gesprek moeten doen. Dit alles budgetneutraal, omdat de aanname is dat vroegsignalering op termijn geld bespaart. Zie ook hier op de NOS-website. 

Staatssecretaris Van Ark heeft het wetsvoorstel voor wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze wet wordt geregeld dat een aantal schuldeisers signalen van betalingsachterstanden aan gemeenten mag doorgeven in het kader van vroegsignalering van schulden.

Dat gegevensuitwisseling in het kader van vroegsignalering wettelijk verankerd wordt is nodig. Vroegsignalering helpt om de huidige gang van zaken rond opstapeling van schulden door incasso's, uitsle van hulpvragen en schaamte enz te voorkomen. Gemeenten worden bij wet verplicht bij elk signaal een eerste gesprek aan te bieden om te bekijken wat er in het huishouden speelt. Schulden en andere problematiek vroegtijdig in kaart brengen en ondersteuning  bieden is prima, maar hoe de staatssecretaris dat  'budgetneutraal' denkt uit te kunnen voeren is een vraag.

Dit wetsvoorstel wordt op nog te bepalen datum besproken in de Tweede Kamer; in de aanloop daar naar toe trekt Sociaal Werk Nederland op met onder meer Divosa, NVVK, LOSR en VNG om gaten en zorgen aan te kaarten. 
Gemeente.nu bericht nader over de consequenties van de Vroegsignaleringswet met betrekking tot gegevensverstrekking.