Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Dertien manieren om geldstress tegen te gaan: twaalf partijen sturen pamflet naar Vaste Kamercommissie SZW

Op 3 oktober 2019 geplaatst door
  • Zorg voor een toereikend inkomen
  • Stop onnodige verhoging schulden
  • Laat overheden meewerken aan echte oplossingen voor problematische schulden

Dat is de oproep in een pamflet dat op 3 oktober is gestuurd aan de vaste Kamercommssie SZW, aan de vooravond van het Algemeen Overleg Armoede en Schulden op 10 oktober. Het pamflet is een initiatief van de Armoede Coalitie Utrecht en ondertekend door twaalf partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland.
De drie hoofdelementen in het pamflet zijn uitgewerkt in dertien concrete voorstellen, waaronder:

  • Verhoog het netto minimumloon en daarmee het netto sociaal minimum, zodat het inkomen van mensen die hierop aangewezen zijn toereikend is om rond te komen.
  • Maak het eenvoudiger voor minima om rond te komen door inkomensondersteunende maatregelen en toeslagen bij mensen van wie de overheid weet dat zij hiervoor in aanmerking uit eigen beweging toe te kennen. Vorder alleen terug wanneer er sprake is van bewuste fraude.
  • Draai de btw-verhoging op groente, fruit en andere dagelijkse benodigdheden, terug.

Het pamflet met alle dertien maatregelen vind je in de bijlage

Bron: Armoede Coalitie Utrecht
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten