Nieuwsbericht

Belastingdienst: wie temt de machine?

26 september 2019 | 1 minuut lezen

Een schoolboekschuld die ontstaat als jij 12 bent. Omdat je ouders niet betalen. En dan gaan ze als je 18+ bent bij jou incasseren. Bestaat dat echt? Check de docu 'De Schuldmachine'. De kille, verbijsterende bureaucratie, die jongeren hun leven afpakt. Met name die jongeren die het toch al ronduit slecht hebben getroffen. 
Jasper van Dijk (SP) stelde de noodzakelijke Kamervragen aan Tamara van Ark, SZW.
Deze doorgeslagen bureaucratie die mensen vermorzelt zou moeten stoppen. Het schendt mensenrechten, en maakt mensen ronduit ziek. Zie de affaire rond Kinderopvangtoeslagen. 
Dat geldt ook voor het belasting- en toeslagensysteem dat geen rekening meer kan houden met menselijke maat: zoals in deze blog beschreven in de Volkskrant. Onder meer over jurist Marlies van Eck, die na 10 jaar ontslag nam bij de Belastingdienst en promoveerde op de ontsporende  'geautomatiseerde ketenbesluiten: de niet meer te stoppen of te veranderen automatisering. Zodat eigenlijk Big Brother de baas is. 
Het sociaal werk kan nog zo conscentieus schuldhulpverlenen, hiertegen is geen kruid gewassen. Waarom dure depressiecampagnes, gemor over stijgende zorgkosten, als we aan de andere kant toekijken hoe mensen kapot gaan en ziek worden van de stress, veroorzaakt door de Rijksoverheid en de doordenderende belastingaanslagmachine?

Van Eck: "Terwijl landen als Noorwegen en Frankrijk proberen hun computers te temmen maakt Nederland het alleen nog maar elke dag ingewikkelder. Het is een zichzelf versterkend systeem, nauwelijks te stoppen. Door technologie is ‘stoer’ optreden makkelijker geworden; je drukt op een knop en een paar honderd mensen krijgen geen geld meer. Dat is een enorme macht die de overheid nu heeft. Die verleiding is kennelijk groot. Dáár moet het gesprek over gaan."