Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Belastingdienst: wie temt de machine?

Op 26 september 2019 geplaatst door

Een schoolboekschuld die ontstaat als jij 12 bent. Omdat je ouders niet betalen. En dan gaan ze als je 18+ bent bij jou incasseren. Bestaat dat echt? Check de docu 'De Schuldmachine'. De kille, verbijsterende bureaucratie, die jongeren hun leven afpakt. Met name die jongeren die het toch al ronduit slecht hebben getroffen. 
Jasper van Dijk (SP) stelde de noodzakelijke Kamervragen aan Tamara van Ark, SZW.
Deze doorgeslagen bureaucratie die mensen vermorzelt zou moeten stoppen. Het schendt mensenrechten, en maakt mensen ronduit ziek. Zie de affaire rond Kinderopvangtoeslagen. 
Dat geldt ook voor het belasting- en toeslagensysteem dat geen rekening meer kan houden met menselijke maat: zoals in deze blog beschreven in de Volkskrant. Onder meer over jurist Marlies van Eck, die na 10 jaar ontslag nam bij de Belastingdienst en promoveerde op de ontsporende  'geautomatiseerde ketenbesluiten: de niet meer te stoppen of te veranderen automatisering. Zodat eigenlijk Big Brother de baas is. 
Het sociaal werk kan nog zo conscentieus schuldhulpverlenen, hiertegen is geen kruid gewassen. Waarom dure depressiecampagnes, gemor over stijgende zorgkosten, als we aan de andere kant toekijken hoe mensen kapot gaan en ziek worden van de stress, veroorzaakt door de Rijksoverheid en de doordenderende belastingaanslagmachine?

Van Eck: "Terwijl landen als Noorwegen en Frankrijk proberen hun computers te temmen maakt Nederland het alleen nog maar elke dag ingewikkelder. Het is een zichzelf versterkend systeem, nauwelijks te stoppen. Door technologie is ‘stoer’ optreden makkelijker geworden; je drukt op een knop en een paar honderd mensen krijgen geen geld meer. Dat is een enorme macht die de overheid nu heeft. Die verleiding is kennelijk groot. Dáár moet het gesprek over gaan."

Bron: media, rijksoverheid
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten