Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

CONGRES Landelijke Dag van het Jongerenwerk 2019

Op 11 april 2019 geplaatst door

Dag van het Jongerenwerk 2019                 
Jongerenwerk versterkt en verbetert           #dvhjw2019

Datum            Dinsdag 18 juni 2019 
Tijd                  09.30 – 17.00 uur
Plaats             Hogeschool van Amsterdam – Wibauthuis - Wibautstraat 3b, 1091 GH Amsterdam

Kosten € 100 per persoon. Informeer bij je werkgever of je je scholings- of loopbaanbudget kunt gebruiken. Studenten betalen € 50, maar hierbij geldt een maximum van 20 studentaanmeldingen.

De staat van het jongerenwerk in Nederland
Op 18 juni presenteren we de resultaten van jaren onderzoek en krijgen we inzicht in de meest actuele staat van het jongerenwerk in Nederland.
Dat jongerenwerk jongeren versterkt en grote toegevoegde waarde heeft voor een sterke sociale basis jeugd in buurten wordt onderbouwd met dit recente onderzoek.

Sterk jongerenwerk als noodzakelijke basisvoorziening
Bij goed opgroeien draait alles om aandacht. Hoe gaat het met je? Kan ik je helpen? Jongerenwerk biedt perspectief, helpt bij vastlopen thuis of op school, beschermt tegen criminaliteit en uitval, en zorgt voor veiligheid. Een sterke sociale basis ‘jeugd’ is in veel wijken een noodzakelijke basisvoorziening.

Programma
Het ochtendprogramma omvat drie plenaire lezingen:

  • Staat van het Jongerenwerk 2019 door het Verwey-Jonker Instituut, de presentatie van kwantitatief onderzoek.
  • Kracht van het Jongerenwerk,  door drs. Jolanda Sonneveld, onderzoeker Youth Spot-Jongerenwerk. Dit is de eindpresentatie van het uitgebreide onderzoek naar de effecten van het multi-methodisch handelen van jongerenwerkers bij de ontwikkeling van jongeren.
  • Jeroen van den Broek, criminoloog en expert jongeren en social media over de Online leefwereld van jongeren.

Het middagprogramma biedt de keuze uit 26 verschillende workshops rond thema’s als participatie, kwetsbare jeugd, veiligheid, professionaliteit en effectiviteit. Alle workshops staan in het teken van de kracht van jongerenwerk vóór en dóór jongerenwerkers.
De stem van de jongeren zélf zal ook klinken tijdens het congres en in de aanloop daarnaartoe.

Extra programma maandagavond 17 juni: uitwisseling tussen jongerenwerkers
Op de avond vóór de Dag van het Jongerenwerk organiseren we een unieke kennisuitwisseling. Jongerenwerkers uit Nederland kunnen die avond in Amsterdam ervaringen delen met collega’s. In een informele sfeer discussiëren we over de belangrijkste issues in het jongerenwerk in Nederland en Europa. De deelname hieraan is gratis; de definitieve locatie wordt nog bekend gemaakt via www.bvjong.nl. De organisatie van de avondmeeting ligt bij BVjong. Wel graag vóór 1 juni aangeven dat je komt via bvjong@gmail.com

Aanmelden kan tot 1 juni 2019 via deze aanmeldwebsite.

Let op: vol = vol, er kunnen maximaal 200 mensen deelnemen!

Deze landelijke Dag van het Jongerenwerk 2019 is een initiatief van het Landelijk Strategisch Overleg Jongerenwerk. Hogeschool van Amsterdam - Youth Spot, het Nederlands Jeugdinstituut (Nji), Erasmusplus, Sociaal Werk Nederland, Verdiwel, gemeente ‘s Hertogenbosch, BVjong; met ondersteuning van het ministerie van VWS.

Bron: Sociaal Werk Nederland, BV JONG
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten