Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Kamer aanvaardt moties over betere armoedebestrijding

Op 13 maart 2019 geplaatst door

Op 6 maart was er een Vervolg Algemeen Overleg Schulden en Armoede. Dat VAO volgde op het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Ark, minister Dekker en staatssecretaris Snel van 14 februari.
Tijdens het VAO werden dertien moties ingediend, waarover dinsdag 12 maart is gestemd. Ze waren niet alle dertien goed genoeg voor een Kamermeerderheid, maar zelfstandig adviseur Martijn Schut maakte in een blog een lijstje van de moties die het wél haalden. Met een korte toelichting bij de moties die voor gemeenten direct relevant zijn.

Liever schuldhulp dan boeteverhoging
Jacqueline Beekman (beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland) is tevreden over de oogst aan moties. ‘En vooral over die eerste, over de noodstopprocedure. Mensen die een verkeersboete echt niet kunnen betalen, mogen niet extra worden gestraft met forse verhogingen. Volgens de indieners van de motie kan 83% van de mensen na de tweede verhoging de boete nog steeds niet betalen, gezien hun financiële problemen.’

De indieners stellen in hun aanvaarde motie daarom voor dat je deze mensen beter actief schuldhulp kunt aanbieden dan hen met nóg hogere kosten opzadelen. ‘Prima, zeker als dat gepaard gaat met gedegen stress-sensitieve ondersteuning, zodat iemand na drie jaar niet alleen schuldenvrij is, maar economisch en sociaal mobiel is. Zo geef je hen toekomstperspectief, dat is een win-winsituatie voor iedereen!’

Bron: Martijn Schut; Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten