Nieuwsbericht

Uitstel nieuwe Schuldenwet weer in het nieuws

Chris Bos
14 januari 2019 | 1 minuut lezen

‘In het onderzoek Paritas Passé heb ik in 2012 al samen met de sociaal raadslieden aandacht gevraagd voor het feit dat mensen veel te weinig geld overhouden als er beslag wordt gelegd op hun inkomen. Toen al was ons advies: zorg dat die berekeningswijze wordt aangepast.’ Dat zei lector Nadja Jungmann in een rapportage van Nieuwsuur over het uitstel van de nieuwe Schuldenwet. Die wet zou eindelijk iets doen aan de berekening van die beslagvrije voet, maar de wet is wederom uitgesteld.

Dagblad Trouw berichtte er al over op Oudejaarsdag. Nieuwsuur belicht nu de gevolgen van dat uitstel aan de hand van het verhaal van Maikel Verbunt. Na zijn scheiding zit hij met  een schuld van 14.000 euro. Hij houdt maandelijks weinig geld over om van te leven.

Sociaal Werk Nederland en de LOSR lieten staatssecretaris Tamara­­ van Ark al begin december weten dat het uitstel onacceptabel is. Sociaal raadslieden hebben haar daarbij ook een aantal voorstellen gedaan voor de ‘tussenmaatregelen’ die ze heeft aangekondigd voor de periode tot de invoering van de wet. Die zal namelijk nog tot 2021 op zich laten wachten.