Nieuwsbericht

Meer begrip door bijeenkomsten voor maatschappelijk dienstverleners

13 juli 2018 | 2 minuten lezen

Ruim 300 maatschappelijk dienstverleners hebben in mei en juni kennis, ervaringen en ideeën uitgewisseld met medewerkers van de Belastingdienst en Toeslagen. Dit gebeurde tijdens informatiebijeenkomsten van de Belastingdienst en Toeslagen op diverse plekken in het land. De bijeenkomsten leiden tot meer wederzijds begrip, vinden deelnemers.

Eén van hen is Jose Ramah: budgetbeheerder bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen . Hij biedt schuldhulp aan inwoners en heeft regelmatig contact met de Belastingdienst en Toeslagen. “Ik kijk of cliënten hun vaste lasten kunnen betalen, zodat schulden niet problematisch worden. Dan ga ik bijvoorbeeld na of er al toeslagen zijn aangevraagd. Of ik wil weten of de cliënt al aan zijn belastingplicht heeft voldaan.” In zijn werk loopt hij soms aan tegen vragen.

De informatiebijeenkomsten voorzien volgens Jose in een behoefte, omdat hij daar persoonlijk contact kan hebben met medewerkers van de Belastingdienst en Toeslagen. “Via de BelastingTelefoon krijgen we meestal duidelijk antwoord op algemene vragen. Maar dat is niet altijd zo bij bijzondere gevallen. We hebben dan behoefte aan persoonlijk contact. De bijeenkomsten dragen ook bij aan meer begrip”, vindt Jose.

Ingewikkeld
Piet van Baalen beaamt dat. Als financieel consulent is hij vraagbaak voor maatschappelijk werkers en cliënten van Stichting Limor: een landelijke instelling die ondersteuning biedt aan mensen die in de problemen zijn geraakt. “Soms hoor ik collega’s zeggen: ‘Ik kan niets met die Belastingdienst’. Ze vinden belastingzaken moeilijk. Op de informatiebijeenkomsten ontmoet je de mensen achter de organisatie. En die leggen uit waaróm het ingewikkeld is. Zo begrijp ik waarom het niet altijd gemakkelijker kán.

Een voorbeeld? Toeslagpartnerschap geldt ook met terugwerkende kracht als een stel later in het jaar samen een kind krijgt of gaat trouwen, maar al eerder dat jaar samen op hetzelfde adres woont. Als je dat niet weet, kan dat vervelend uitpakken voor toeslagen van cliënten. Door de uitleg op de bijeenkomst begrijp ik dat dit komt door de wetgeving rond toeslagen, en dat het niet anders kan”, zegt Piet.

Maatschappelijk dienstverleners delen kennis en ervaring
Deelnemers zijn nadrukkelijk uitgenodigd om kennis en ervaringen te delen. Dat gebeurde volgens Piet volop. “Ik help collega’s en cliënten bij praktische zaken. Daardoor weet ik goed waar zij tegenaan lopen. Veel vragen en opmerkingen van deelnemers aan de bijeenkomst waren voor mij erg herkenbaar.”

“Vragen en opmerkingen houden ons scherp”, zegt relatiebeheerder Ellen Baas, die namens Directie Particulieren bij de bijeenkomsten was. “Wat voor ons de normaalste zaak van de wereld is, is dat niet altijd voor maatschappelijk professionals. Zij weten waar vrijwilligers en cliënten tegenaan lopen. En zij kunnen aangeven wat er beter kan. We hebben bijvoorbeeld veel ideeën gekregen voor het verbeteren van het Kennisnetwerk Belastingen en Toeslagen: het online platform voor maatschappelijke organisaties.”

Kennisnetwerk en Sociaal Werk Nederland
Sociaal Werk Nederland heeft meegewerk aan de ontwikkeling van het Kennisnetwerk platform en ondersteunt het initiatief van harte. De website kan namelijk aan aantal lidorganisaties goed ondersteunen die clienten adviseert op dit gebied. Meer informatie over dit platform? Klik hier.

Het platform is specifiek gericht op maatschappelijk dienstverleners, gerechtelijk vertegenwoordigers, fiscaal dienstverleners met voornamelijk inkomstenbelasting voor particulieren en of toeslagen in hun pakket, en overheden. Ook anderen die mensen in hun omgeving ondersteunen bij belasting- en toeslagzaken, zoals ouders, familie of kennissen kunnen gebruik maken van het netwerk.

Klik hier voor het hele artikel.