Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Oproep voor wie werkt in de schulddienstverlening en armoedebestrijding

Op 13 februari 2018 geplaatst door

Het lectoraat Armoede Interventies nodigt professionals, werkzaam in de schulddienstverlening en armoedebestrijding, uit om deel te nemen aan het onderzoek ‘Kennis getoetst – tussen wetenschap en praktijk’.

De verbinding tussen wetenschap en praktijk kan nog beter in het werkveld van schulddienstverlening en armoedebestrijding. Nieuwe wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld omtrent de effectiviteit van gedragsinterventies, vinden hun weg niet altijd naar de werkvloer.

Andersom is er in de wetenschap vaak nog te weinig input van praktijkkennis: wat werkt volgens professionals goed in de praktijk en waar liggen de vragen? Doel van dit onderzoek is daarom kennis van professionals beter in kaart te brengen, zodat deze beter verbonden kan worden aan wetenschappelijke inzichten. Met het onderzoek proberen we te achterhalen:

  • In hoeverre zijn professionals op de hoogtevan de nieuwste wetenschappelijke inzichten;
  • en welke praktijkkennis zij gebruiken die in de literatuur niet of nauwelijks besproken wordt.

In een aantal bijeenkomsten, zogenaamde versnellingskamers, gaan wij hierover met professionals in gesprek. Kennisuitwisseling staat hierbij centraal. Op basis daarvan wordt  wetenschappelijke kennis op het gebied van gedragsverandering vertaald naar de beroepspraktijk. Daarnaast kan deze praktijkkennis richting geven aan nieuw wetenschappelijk onderzoek.

We maken de bevindingen toegankelijk door middel van een handig overzicht dat beschrijft hoe de kennis uit de literatuur in praktische termen (gerichter) kan worden toegepast, aan de hand van concrete voorbeelden. Op die manier kunnen  professionals en beleidsmakers straks goed met de resultaten aan de slag.

Wilt u deelnemen? Meldt u dan aan bij Marleen Kruithof of bel voor meer informatie 06-11648716. 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Communicatieadviseur
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten